In de media

Sig in de kijker op televisie, in de krant, ...

Hieronder een overzicht van reportages op tv, in kranten of tijdschriften over onderwerpen waarbij Sig betrokken partij was of die we graag onder uw aandacht brengen.
 

Projectvoorstelling 'Volgens Willy'

Op dinsdag 11 juni 2013 stelde Sig het project Volgens Willy voor aan het grote publiek. AVS (regionale televisie Oost-Vlaanderen) was erbij. Je kan hier de reportage uit het nieuws van 12 juni 2013 herbekijken.


Vroegtijdige diagnostiek en behandeling

Tijdens het symposium Insigt in vroegtijdige diagnostiek en behandeling werd dit filmpje als inleiding getoond. Kon u er niet bij zijn op 16 mei 2013? Dan kunt u het hier alsnog bekijken.


Revalideren na een hersenoperatie

Michelle boekt vooruitgang in de revalidatie, o.a. met oefeningen uit de bundel FOCUMIX, uitgegeven door Sig.


Mantelzorg in Vlaanderen: Rémi helpt Roland

Remi is mantelzorger bij Roland Boulengier. Mantelzorgers zetten zich belangeloos in voor een chronisch zieke, een bejaarde of een medemens met een beperking. Roland, locked-in-patiënt,  is bij Sig geen onbekende. Hij gaf bij ons drie boeken uit: Dat andere leven, PAB-geassisteerd leren leven en Verlengingen.


 

Of hoor je niet goed?

Artikel over de campagne Rita hoor niet goed in Handiscoop, juni 2012, blz. 14-16


Kinderen met NAH

Fragmenten uit het leven van kinderen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) - Compilatie van fragmenten uit 'Karrewiet' (Ketnet), ATV en voorstellingsvideo van CAR Pulderbos


 

Leven met NAH

Deze montage werd gebruikt als ervaringsmoment bij het Symposium 'Insigt: Kinderen met NAH'. De bedoeling hiervan was een beeld te schetsen van hoe het KAN zijn om te leven met een niet-aangeboren hersenletsel. Naast het tonen van getuigenissen en informatie werd geprobeerd om de kijker zelf een aantal moeilijkheden te laten ondervinden. Moeilijkheden die iemand met NAH (afhankelijk van de ernst en locatie van het letsel) ondervindt bij het verwerken van alle prikkels die hem omringen. Dit is geen algemene referentie naar alle situaties waarin personen met NAH en hun omgeving betrokken zijn. Dit is slechts een bewerking van getuigenissen waar een eigen interpretatie aan gegeven is. De reacties van de deelnemers aan het symposium waren overheersend positief. Vandaar dat wij deze montage graag willen delen. Bronnen worden aan het eind van de montage vermeld.


 

Het taboe voorbij - een handicap en seksualiteit
Fragmenten uit ´Koppen´ op één - 15 september 2011

Onder het motto 'Seks voor iedereen' scoort de film 'Hasta La Vista' hoge cijfers. Hoewel we de film als een aanrader beschouwen, is de realiteit voor personen met een beperking een totaal ander verhaal. Onze 'huisdichteres' Michèle Van Overstraeten getuigde hierover in Koppen. De onderstaande video bevat een aantal fragmenten van deze uitzending.


 

Gevangen in je eigen lichaam - Leven met locked-in
Fragmenten uit ´Koppen´ op één - 26 november 2009

Zijn zogezegd ´ontwaken uit een coma na 23 jaar´ maakte Rom Houben wereldnieuws. Locked-in-syndroom (LIS) werd eventjes een ´hot media-item´. Zo besteedde het actualiteitenmagazine ´Koppen´ een reportage aan het verhaal van twee andere personen met LIS. Eén ervan is bij Sig een oude bekende: Roland Boulengier. In deze video zijn de fragmenten over Roland verzameld.


 

Boek Verlengingen - Overleven als locked-in
'Leven is een geschenk'

Het uitbrengen van het boek Verlengingen: Overleven met locked-in kreeg aandacht van de regionale televisiezender Ring TV. Je kan de reportage hier bekijken.


 

1+1=3 ...
Eén kind op twintig heeft een rekenstoornis

Het artikel dat u hier kunt nalezen, geeft een goed overzicht van het probleem waar kinderen met dyscalculie mee kampen. Het verscheen in maart 2009 in het maandblad Goed Gevoel. 


 

Zeg eens precies wat je bedoeld: over correcte spelling

De Adviesraad Wetenschappelijk Onderzoek van Sig ondersteunt onderzoek naar 'procesgerichte diagnostiek van spellingsproblemen', een onderzoek o.a. gevoerd in de Arteveldehogeschool Gent. Dat correct spellen van belang is, blijkt alvast uit de reportage van Terzake (VRT - 3 februari 2009).


 

Dyslexie en dyscalculie: leerstoornissen in de kijker

Reportage uit het VRT journaal van 13 november 2008 naar aanleiding van een gespreksavond rond leerstoornissen. Deze voordracht werd verzorgd door Annemie Desoete, verbonden aan Sig.


 

Over dyslexie en dyscalculie

Radiointerview in 'De Madammen' (Radio 2 - 7 november 2008) met  Annemie Desoete, verbonden aan Sig.


 

Groot worden in Hotel Oma

Beelden uit het VTM-nieuws (19u) - 4 december 2007

 

 

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140