Doordenkertjes

Eenvoudige dingen die aanzetten tot nadenken ...

Sig verspreidt maandelijks een nieuwsbrief waarin de laatste berichten en weetjes zijn opgenomen. We voegen er telkens een citaat of ander doordenkertje aan toe. Op deze pagina verzamelen we deze doordenkertjes: opvallende nieuwsberichten, citaten uit boeken, getuigenissen of andere verhalen. Wij voelden ons erdoor geraakt... misschien u ook wel.

>> Inschrijven op de nieuwsbrief
>> Boeken waaruit citaten komen zijn o.a. te ontlenen in de Sig-docudienst
 

Overzicht van doordenkertjes

"Het is niet zo simpel om eenvoudig te zijn" (Pierre Reverdy)

"Vertrouwen moet je verdienen door de woorden die je zegt, door de daden die je stelt en door het idealisme dat je uitstraalt" (Albert Janssens)

"Door samen met een gezin een uitstapje te maken of samen met anderen een activiteit te beleven, krijgen personen met een verstandelijke beperking de kans om op nieuwe plaatsen te komen, mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken."
>> PLAMuren voor gezinnen en vrijwilligers

De film ‘Yo, También!’ gaat over Daniel, een man met een verstandelijke beperking. Hij vindt een job en ontmoet Laura. Snel ontstaat er een bijzondere vriendschap, wat stuit op afkeurende blikken van collega's en vrienden. Ondanks vele tegenkantingen gaan ze samen op pad.
>> Bekijk de trailer

"Als ik iets moet opschrijven, dan breekt het koud zweet mij meestal uit. Maar ik ben een probleemoplosser als geen ander geworden."
>>> Online documentaire Studeren met dyslexie

"Ik was van plan één man en zeven kinderen te hebben, maar het bleek volkomen omgekeerd uit te pakken" (Turner, geciteerd in 'Kinderen leren rekenen' van Aharoni)

"Als je een concept niet kan uitleggen aan een zesjarige, dan heb je het zelf niet helemaal begrepen" (Einstein, geciteerd in 'Kinderen leren rekenen' van Aharoni)

"De blindheid van het gehoor vergroot de bekwaamheid om op de kleinste signalen te letten" (Citaat uit ‘De laatste uren van Ludwig. Herinneringen aan Beethoven’)

"Elk één klontertje, en we zijn voorgoed vervreemd. Van alles afgesloten wat te maken heeft met taal." (Tom Lanoye in Sprakeloos, over de afasie van zijn moeder)

Janine, de moeder van Geert, was net begonnen met baantjes trekken in het zwembad toen ze hem hard hoorde schreeuwen. Ze dacht dat er iets vreselijks gebeurd was. Het alarm ging af en de badmeesters renden door elkaar. Op de plek van het geschreeuw stond iedereen verbaasd om Geert heen. Het water stond nog niet tot aan zijn knieën! Met een bleek gezicht vroeg Janine hem wat er scheelde: "Mijn broek is donkerblauw geworden," snikte Geert. (fragment uit 'De autist en de postduif' van Rodaan Al Galidi)

"Zelf weer vreugde en plezier ervaren, terwijl broer of zus ziek of gekwetst is, lijkt soms ongepast of verboden." (Nathalie Ansoms, begeleider NAH)

"De ene dag was het er niet, de volgende is het er wel. Vanaf dan zit het onder je vel. Het gaat nooit meer weg. Dat is schrikken, slikken en aanpassen." (Karl, persoon met NAH)

"Een persoon met een handicap is meer dan zijn handicap alleen. Hij/zij heeft een eigen karakter, een eigen identiteit. Gehandicapten vormen geen homogene groep!" (Wim Auwerx, in In beeld: personen met een handicap)

“Hoelang zal het bij mij duren voor ik geen rolstoel meer zie, maar een mens?” Een citaat van Marc Herremans, in 'Voorbij de grens'

“Wat is het ergst om afgenomen te worden: je mobiliteit of je denkvermogen. Die vraag kan en wil ik niet beantwoorden.” Een citaat van Roland Boulengier, locked-in-patiënt, uit Verlengingen

“If I fail, I try again and again and again.” Maak kennis met de Australiër Nick Vujicic. Hij inspireert miljoenen mensen op een zeer eigenzinnige manier. 


 

"De wetenschap dat je iemand omver hebt gereden, met levenslange gevolgen voor het slachtoffer, dat is verschrikkelijk om mee te leven. Maar ik verwijt haar niets. In zekere zin heeft zij het moeilijker dan ik." (Pieter, in 'Voorbij de grens')

"Vroeger dacht ik: ik ben gelukkig omdat ik een lief heb, of een nieuwe auto. Nu weet ik dat geluk eenvoudiger is." (Michèle Van Overstraeten, dichteres met een niet-aangeboren hersenletsel)
>> Dichtbundels NAH

Zelfs de koning - Het mongooltje speelde poppenkast, hield in haar kleine hand de koning vast. Leerde hem lopen, dansen, springen, slaan. En dankzij haar kon zelfs de koning gaan. (Ad Goos, uit 'Lang niet zo ver')

"Als je niet meer kunt wat je wilt, is het de kunst om vanaf daar, te leren willen wat je kunt." (uit 'Liefde maken' van Annemarie Postma, journaliste/fotomodel met een handicap)

"Met een flinke scheut creativiteit kan je veel oplossen. Natuurlijk zal dit nooit beweeglijkheid evenaren. Er gaat geen dag voorbij zonder frustraties. Maar niet ondernemen doet de tijd ook verstrijken! Ik onderga mijn onbeweeglijkheid dus niet, ik leef ermee ..." (Paul Antipoff)

"Mijn papa kan het beste voetballen! En mijn papa kan het beste bergen beklimmen. En mijn papa kan het best een sportvliegtuig besturen." Even wachtte Maya, denkend aan haar papa. Toen riep ze: "En mijn papa kan het beste rolwagen rijden!" (Ad Goos, uit Lang niet zo ver)

"Vader en moeder zijn nu allebei dood, maar je moet niet verdrietig zijn. Ik zal nu wel voor u zorgen" (Leo, 45-jarige man met Downsyndroom tegen zijn jongere broer in een omhelzing na de begrafenis van hun vader)

“Als er in elk gezin een kind met Downsyndroom geboren zou worden, zou de wereld er een stuk beter uitzien.” (Eva Snoijink, in 'De Upside van Down')

"Lichaamsbewustzijn en een rijke mogelijkheid om relaties aan te gaan zijn basisvoorwaarden voor de ontwikkeling van de mens." (Veronica Sherborne, in 'het Groene Boekje')

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140