Toepassing van psychomotorische therapie en relaxatietherapie in impulscontroletherapie

Thema
(Psycho)motoriek
Type Workshop
Code 013
Wanneer 22/04/2022
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 165,00 - € 132,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 20/04/2022
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

PRINT
Extra info

 

Trefwoorden

Impulscontrole - technieken - lichaamsgevoel en zelfbeheersing
 

Inhoud

Deze workshop biedt therapeuten de mogelijkheid om op stap te gaan in het controleren van agressieve impulsen bij kinderen, jongeren en volwassenen. Samen met de cliënt zoeken we a.d.h.v. lichaamstechnieken een alternatief om met frustraties om te gaan. Via technieken uit psychomotorische therapie (PMT) en relaxatietherapie spitst impulscontroletherapie zich enerzijds toe op het weerbaar blijven zonder agressief gedrag en anderzijds op het verlagen van de spanning die inherent voorkomt bij agressief gedrag. Deze twee pijlers lopen centraal door de behandeling en stellen de cliënt in staat om op een rustige en assertieve manier te leren reageren, en zijn mening te zeggen zonder te vervallen in impulsief en agressief gedrag.

Deelnemers leren tijdens deze workshop een basishouding waar gevarieerd geoefend wordt met stevig leren staan. De cliënt leert contact maken met de grond om van hieruit flexibel de stabiliteit vanuit het centrum van zijn lichaam te voelen. Het gebruik van ademhalingstechnieken ondersteunt deze solide basis. Daarnaast wordt de relaxatierespons hersteld zodat, vanuit een herstel van het gevoel van rust, het tempo en de intensiteit van reageren verlagen en er bewust betere oplossingen gehanteerd kunnen worden.

Bij impulscontroletherapie ligt de nadruk op het ontwikkelen van lichaamsgevoel en zelfbeheersing, waarbij de controle geleidelijk zelf actief bereikt wordt. Het gevoel van een stevige basis vermindert de angst voor impulscontroleverlies en opent nieuwe wegen in het omgaan met spanning en frustraties.
 

Door wie?

Mark Liefhooghe

Privépraktijk voor relaxatietherapie in Meerhout
Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Geel
Gemeenschapsinstelling De Markt en De Hutten in Mol

Relaxatietherapeut
 

Voor wie?

Voor alle professionele hulpverleners en/of leerkrachten die werken met kinderen en/of volwassenen met impulscontroleproblemen.
 

Over wie?

6 - 18+ jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Delen

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS