Evaluatie van balanscontrole bij kleuters

Code 032

Praktisch
Type activiteit: Studiedag Krokus
Wanneer 24/02/2020
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 22/02/2020
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Balanscontrole / evenwicht / (psycho)motorische behandeling kleuters
 

Inhoud

Balanscontrole is een basisvoorwaarde voor de motorische ontwikkeling. Het verwijst naar het vermogen van een kind om een lichaamshouding aan te nemen en te bewaren en lichaamsstabiliteit te herstellen in zowel statische als dynamische situaties. Adequate reacties bij een verstoring van de balanscontrole komen tot stand door de selectie van de meest geschikte balansstrategie. 
 

Op kleuterleeftijd zijn balansstrategieën van cruciaal belang, omdat kinderen tijdens deze periode complexere motorische vaardigheden aanleren. Hoewel het belang om balanscontrole te evalueren erkend wordt, blijft het onduidelijk welke tests gebruikt moeten worden. Tijdens deze studiedag behandelen we de evaluatie van balanscontrole bij jonge kinderen.
 

Eerst wordt in een theoretisch gedeelte een conceptueel raamwerk toegelicht om de insteek voor de testing te verduidelijken. Vervolgens gaan we aan de slag met oefeningen en beeldmateriaal om de theoretische benadering praktisch toe te passen en in te oefenen. Voor dat laatste is actieve participatie vereist.
 

Door wie?

Dr. Evi Verbecque

Universiteit Hasselt, postdoc-onderzoeker

Relevante publicaties:

  • Verbecque, E., Vereeck, L., Boudewyns, A., Van de Heyning, P., & Hallemans, A. (2016). A modified version of the Timed Up and Go Test for Children who are preschoolers. Pediatr Phys Ther, 28(4), 409-15.
  • Verbecque, E., Feys, H., Vereeck, L., Van de Heyning, P., & Hallemans, A. (2018). Is de Pediatric Balance Scale bruikbaar voor de evaluatie van balanscontrole bij Vlaamse kleuters? Tijdschrift voor Geneeskunde, 74, 17, 1119-1130.

 

Voor wie?

Kinesitherapeuten en ergotherapeuten (geen voorkennis vereist).
 

Over wie?

3 - 6 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen
 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140