Congres 'Traumasensitief (be)handelen met de ontwikkeling van het brein als leidraad' (DAG 2)

NIEUWE DATUM

Praktisch
Type activiteit: Congres
Wanneer 19/03/2021
Uur 09:30 tot 17:00
Waar La Foresta Vaalbeek
Prijs € 150,00 - € 150,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 08/03/2021
Accreditering voor artsen werd aangevraagd
Aantal uren vorming 6u
Ik schrijf me in

 


CONGRES VAALBEEK UITGESTELD!

Omwille van de recente gebeurtenissen in het kader van de pandemie met het coronavirus (Covit-19) kan het Congres 'Traumasensitief (be)handelen met de ontwikkeling van het brein als leidraad'!’ van volgende donderdag en vrijdag 19 en 20 maart in La Foresta te Vaalbeek tot onze spijt NIET DOORGAAN. Er wordt gevraagd de nodige burgerzin aan de dag te leggen om het virus niet de kans te geven om zich meer te verspreiden en op die manier de kwetsbaren te beschermen. De organisatoren willen dit standpunt volgen.

Maar uitstel is uiteraard geen afstel. Rekening houdend met de evolutie van de situatie plannen we het evenement op een later te bepalen tijdstip. Uw inschrijving blijft geldig. We zien er alvast naar uit om u in te toekomst te mogen ontvangen.

Wij houden de deelnemers in alle geval op de hoogte.

Trefwoorden

Trauma / hechting / verwaarlozing / ontwikkelingstrauma
 

Inhoud

Het Neurosequential Model of Therapeutics (NMT) van Dr. Bruce Perry biedt een vernieuwende, ontwikkelingsgerichte kijk op kinderen. De ontwikkeling van het brein (en dus van kinderen) vormt daarbij de leidraad. Deze diagnostische bril geeft ons een beter zicht op de krachten en beperkingen van kinderen die trauma of verwaarlozing meemaakten tijdens hun vroege kinderjaren. Vanuit deze analyse biedt het model inspiratie voor een omvattende traumasensitieve therapeutische aanpak. De ontwikkeling van kinderen wordt niet alleen binnen de muren van een therapielokaal gestimuleerd. De sleutel tot verandering is vooral te vinden in het bijsturen van de dagelijkse leefwereld. We hebben dus iedereen (ouders, begeleiders/opvoeders, therapeuten, leerkrachten, trainers in de sportclub, enz.) rond het kind nodig om de behandeling te laten slagen. Samen vormen ze één krachtig therapeutisch web rond de jongere!

Tijdens dit tweedaags event stellen we grondig het theoretische kader voor van NMT. In de workshops gaan we in op onze residentiële behandelsetting en bieden we inspirerende werkvormen aan waarmee deelnemers aan de slag kunnen. Dag 1 geeft een sterke inhoudelijke basis. In workshops illustreren we toepassingsmogelijkheden op verschillende domeinen: werken met ouders, individuele therapie en begeleiding, leefgroepwerk, ... . Dag 2 toont welke modellen goed aansluiten en is meer ervaringsgericht.

Programma
 

DAG 2
 

Voormiddag (plenair)

Trauma Sensitief Werken

Voormiddag deel 2 + namiddag deel 1 (twee workshops kiezen)

WS 1: Stil de tijd
WS 2: Trauma en het lichaam vanuit sensorimotorisch perspectief’ - volzet
WS 3: Ik, jij, wij - in contact uit je comfortzone
WS 4: Grieffelen (deel 2) 
WS 5: NMT in een poliklinische setting - volzet
WS 6: Hartcoherentie: balans in je hart, rust in je hoofd - volzet
WS 7: Rel-actie: kinderyoga doorheen de dag
WS 8: Het brein reguleren met ritme door middel van lichaamspercussie
WS 9: NMT-NVR in gezinnen, als kalmte ons kan redden? - volzet

Namiddag deel 2 (plenair)

Plenaire afsluiter door Cachet vzw, een organisatie door en voor jongeren met een ervaring in de jeugdhulpverlening.
 

Inschrijvingsprocedure

Stap 1: Inschrijven
Schrijf u in en betaal zo snel mogelijk de factuur.

Stap 2: Keuze van de sessies
U krijgt enkele weken voor het event een e-mail met daarin een Google Form. Hier kiest u de sessies die u wilt volgen. Het kan wel even duren vooraleer u deze e-mail krijgt omdat wij deze mail naar verschillende deelnemers tegelijk versturen.
 

Voor wie?

Elke hulpverlener die werkt met kinderen en jongeren met een ontwikkelingstrauma.
 

Over wie?

Alle leeftijden.
 

Praktisch

Early bird t.e.m. 2 februari 2020: 135 euro

Tarief vanaf 3 februari 2020: 150 euro

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

Ik schrijf me in

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140