Basisonderwijs geven aan kinderen in kansarmoede

Code 103
Thema
Algemeen
Type
Code 103
Wanneer 05/11/2015
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 77,00 - € 66,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 26/10/2015
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Inhoud

Wie aan therapeuten of leerkrachten vraagt hoe ze kijken naar kinderen in kansarmoede, krijgt vooral structurele kenmerken van kansarmoede als antwoord: financieel tekort, bedreiging van gezondheid, voedseltekort, enz. Wie luistert naar hoe de kansarme zijn basisschool heeft ervaren, krijgt een ander verhaal te horen: verstoorde identiteitsontwikkeling, stress, cognitieve disfuncties, enz.

Deze studiedag vertrekt vanuit het verhaal van de mensen in kansarmoede en zoekt van daaruit naar oplossingen om deze kinderen beter tegemoet te komen in hun ontwikkelingsbehoeften.

In een eerste deel van de studiedag komen de resultaten van een onderzoek bij leerkrachten en de gesprekken met kansarmen aan bod. De getuigenis van Daniël Trimbos heeft als doel te sensibiliseren. In een tweede deel worden de thema’s die er volgens het onderzoek echt toe doen theoretisch uitgewerkt. In het derde en laatste deel zitten tips om beter met deze kinderen te werken.


Begeleiding

Albert Janssens werkte als onderwijzer in het gewoon en buitengewoon (type 3) basisonderwijs, het BuSO en de lerarenopleiding. Hij is ook trainer in verschillende programma’s die kinderen met problemen helpen in hun ontwikkeling. Zijn belangrijkste leermeesters zijn Feuerstein, Haywood, Pnina Klein en Cuvelier. Momenteel werkt hij als zelfstandige onderwijscoach met teams, o.a. over kansarmoede. Hij geeft vorming in binnen- en buitenland en is auteur van verschillende boeken.

Daniël Trimbos is opgeleid ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Hij ondersteunt mensen in kansarmoede door vormingswerkers, leerkrachten en beleidsmensen te beïnvloeden in hun kijk op kansarmoede. Hij geeft vorming en voordrachten en werkte mee aan tal van binnen- en buitenlandse projecten. Hij is coach voor opgeleid ervaringsdeskundigen en tewerkstellingsplaatsen.

Samen schreven ze het boek ‘Een eerlijke kans’ (Lannoo, 2014).

 

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor iedereen die ‘lerend’ werkt met kinderen en jongeren in kansarmoede: leerkrachten (vanaf de kleuterschool!), therapeuten, maar ook huiswerkbegeleid(st)ers en opvoed(st)ers.


Praktisch

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS