Spontane Taalanalyses van Kindertaal - Het belang van spontane taalanalyses voor diagnostiek en behandeling van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis

Thema
Spraak en taal
Type Workshop
Code 132
Wanneer 08/11/2024
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 186,00 - € 149,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 11/10/2024
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming
Inschrijven
Extra info

Niet te missen, want ...

  • "Veel concrete informatie en tools om mee aan de slag te gaan."
  • "Ik werk met heel taalzwakke kinderen waarbij gestandaardiseerde tests onvoldoende kwalitatieve informatie bieden. Dit is dus zeer waardevol."
  • "Geeft veel bruikbare info mee om te gebruiken in mijn werksetting."
     

Trefwoorden

Taaldiagnostiek / taaltherapiedoelen / taalanalyses
 

Inhoud

Kinderen met TOS hebben vaak complexe grammaticale problemen, zowel met grammaticale complexiteit als met grammaticale correctheid. Daarnaast worden ze vaak gehinderd door woordvindingsproblemen.

Gestandaardiseerde taaltests geven maar beperkt inzicht in die problemen en bieden ook te weinig informatie voor het opstellen van geschikte behandeldoelen. Spontane taalanalyses (STA) zijn daar veel meer geschikt voor.

Vanuit een theoretische basis over grammaticale ontwikkeling bij TOS gaan we praktisch aan de slag met het maken van transcripties, het analyseren van taalsamples en het opstellen van behandeldoelen.

Je maakt ook kennis met verschillende ICT-hulpmiddelen en -toepassingen voor het uitvoeren van STA.

Relevante literatuur ter voorbereiding (open access):

Heugten, V. Van, Klatte, I., Zwitserlood, R., & Gerrits, E. (2022). Grammaticale ontwikkeling van zich normaal ontwikkelende kinderen en kinderen met TOS in de leeftijd van 7 tot 10 jaar. Stem-, Spraak- En Taalpathologie, 27, 91–114. https://doi.org/10.21827/32.8310/2022-91

Klatte, I. S., van Heugten, V., Zwitserlood, R., & Gerrits, E. (2022). Language Sample Analysis in Clinical Practice: Speech-Language Pathologists’ Barriers, Facilitators, and Needs. Language, Speech, and Hearing Services in Schools, 53(1). https://doi.org/10.1044/2021_LSHSS-21-00026
 

Door wie?

Rob Zwitserlood
Hogeschool Utrecht Lectoraat Logopedie – Participatie door Communicatie

Senior onderzoeker TOS

https://www.hu.nl/onderzoek/onderzoekers/rob-zwitserlood
https://www.linkedin.com/in/rob-zwitserlood-2676a87/
 

Voor wie?

Logopedisten die werken met kinderen met taalontwikkelingsstoornissen van alle niveaus. Enige ervaring in diagnostiek en behandeling is vereist.
 

Over wie?

Kinderen/adolescenten met taalontwikkelingsstoornissen van 4 tot 18 jaar
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Maximum 25 deelnemers

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond spraak en taal? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Inschrijven
CONTACTEER ONS