DCD van baby tot volwassene: een leven in beweging

Thema
(Psycho)motoriek
Type Studiedag
Code 183
Wanneer 15/10/2024
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 122,00 - € 105,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 14/10/2024
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

DCD (developmental coordination disorder) / psychomotoriek

 

Accreditatie Pro-Q-Kiné

  • Pediatrische kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia: 12 punten

  • Algemeen kinesitherapeutisch: 12 punten

 

Inhoud

Op basis van de meest recente wetenschappelijke literatuur en praktische ervaringen bespreken we de ontwikkeling van personen met DCD. We behandelen de verschillende levensfasen, van de baby- en kleutertijd tot de lagere school, het secundair onderwijs en de volwassenheid. Aan het einde van de dag heb je een helder beeld van wat DCD in deze verschillende leeftijdsfasen kan inhouden en beschik je over een hele reeks praktische handvatten om mee naar huis te nemen.
 

Door wie?

Griet Dewitte

Griet werkt al meer dan 25 jaar als pediatrisch kinesitherapeut in het COS-RCA van het UZ Gent, waar ze vooral diagnostiek doet bij kinderen met verschillende ontwikkelingsstoornissen. Daarnaast is ze ook verbonden als docent aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie van de UGent, waar ze voornamelijk les geeft in de afstudeerrichting pediatrie. In haar eigen praktijk werkt ze met gezinnen met een kind met DCD (en andere ontwikkelingsstoornissen) waarbij ze info geeft aan de context, psycho-educatie geeft aan het kind en vooral het traject van het gezin begeleidt. Zij is ook mede-auteur van het boek 'Mijn kind heeft DCD'.
 

Amy De Roubaix

Na vier jaar ervaring in het bijzonder onderwijs en de privépraktijk maakte Amy de overstap naar de onderzoekswereld. Tijdens haar doctoraat aan de UGent richtte zij zich voornamelijk op de vroegtijdige kenmerken van DCD. In haar onderzoek werkt zij samen met logopedisten en psychologen om de brede impact van DCD in kaart te brengen.
 

Voor wie?

Hulpverleners die personen met DCD ondersteunen: kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen, orthopedagogen, leerondersteuners, zorgcoördinatoren, (zorg)leerkrachten en artsen
 

Over wie?

Personen met DCD tijdens alle levensfasen
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond psychomotoriek? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS