Rekenen met kleuters - Op avontuur in de wereld van getallen

Thema
Leerstoornis
Type Studiedag
Code 150
Wanneer 29/11/2024
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 122,00 - € 105,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 29/10/2024
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming
Inschrijven
Extra info

Trefwoorden

Wiskunde / kleuters / getallen / tel- en rekenvaardigheden

Inhoud

Jonge kinderen ontdekken de wereld van getallen al spelend. Ze stapelen blokken op elkaar, leggen knikkers in groepjes, verdelen snoepjes onder hun vrienden, enz. Stap voor stap leren ze om te tellen (“Mijn toren telt zes blokken”) en te rekenen (“Hier liggen vier knikkers en daar twee, samen zes knikkers.”). Deze vaardigheden zijn een belangrijk onderdeel van de vroege wiskundige ontwikkeling en vormen de basis voor meer complexe wiskundige vaardigheden.

De ontwikkeling van tel- en rekenvaardigheden verloopt echter niet vanzelf. Leerkrachten spelen hierbij een belangrijke rol. Ze zorgen voor rijke materialen en activiteiten die kleuters verschillende kansen bieden om getallen te verkennen, heel de dag door. Leerkrachten maken van deze kansen echte leermomenten door de concrete ervaringen van kinderen te verrijken met andere ervaringen en te koppelen aan wiskundige begrippen en concepten.

Tijdens deze studiedag bespreken we de verschillende stappen in de ontwikkeling van tel- en rekenvaardigheden bij kinderen tot zes jaar en hoe je die kan ondersteunen. We delen de nodige achtergrond vanuit onderzoek en gaan samen aan de hand van praktische voorbeelden aan de slag om inspiratie op te doen voor de eigen (onderwijs)praktijk. De studiedag richt zich in de eerste plaats op kleuterleerkrachten, maar is ook zinvol voor professionals die rond wiskunde willen werken met kleuters.
 

Door wie?

photo

Nore Wijns en Kim Van Steertegem

KU Leuven

Onderzoekers

Nore Wijns en Kim Van Steertegem zijn beide onderzoekers aan de KU Leuven. Ze werkten mee aan het boek “Alle kleuters tellen mee”, dat in het najaar van 2024 gepubliceerd zal worden.
 

Voor wie?

Kleuterleerkrachten en andere professionals die met kleuters aan de slag gaan rond wiskunde. Er is geen voorkennis vereist.
 

Over wie?

Kleuters
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond leerstoornissen? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Inschrijven
CONTACTEER ONS