Ondersteunde communicatie met visualisaties bij kinderen met een communicatieve beperking

Thema
Algemeen
Type Studiedag
Code 015
Wanneer 12/02/2024
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 122,00 - € 105,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 09/02/2024
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Ondersteunde communicatie - visualisaties - communicatieve beperking
 

Inhoud

Taal is vluchtig, zeker voor personen bij wie de verbale communicatie moeilijk verloopt. Het gebruik van visualisaties (pictogrammen, foto's, tekeningen of concrete voorwerpen) helpt communicatie toegankelijker en begrijpbaar te maken.  

Tijdens deze praktijkgerichte studiedag gaan we niet in op verschillende taalstoornissen en richten we ons niet specifiek tot een bepaalde doelgroep, maar bekijken we samen met de deelnemers hoe visualisaties ingezet kunnen worden voor de eigen doelgroep. We illustreren zoveel mogelijk met praktijkvoorbeelden en demonstreren heel wat bestaand of uitgewerkt materiaal. We besteden aandacht aan de verschillende gebruiksmogelijkheden van visualisaties: de criteria en voorwaarden, de mogelijke visualisatievormen, de materiaalkeuze, de valkuilen en uitdagingen, visualiseren bij personen met ASS en laagtaalvaardige cliënten.

Via praktische voorbeelden gaan we ook dieper in op bestaande visualisatiesystemen en bekijken we hoe die op maat van de cliënt uitgewerkt en gebruikt kunnen worden. 

Specifieke vragen over het werken met visualisaties kan je vooraf doorgeven via chrisderijdt@gmail.com, zodat er tijdens de vorming dieper ingegaan kan worden op de vragen om een ‘antwoord op maat’ te bieden en zodat je er tijdens de oefensessie zelf materiaal voor kan ontwikkelen. Zo wisselen we niet alleen kennis, ervaringen en expertise uit, maar ook materiaal. 
 

Door wie?

Chris De Rijdt
HoGent
Orthopedagoog en praktijklector

Chris specialiseerde zich in het werken met visualisaties bij personen met een verstandelijke beperking. Verder is ze (co)auteur van ‘Ondersteunend communiceren: werken met visualisaties’, ‘Ondersteunend communiceren bij dementie’ en ‘Visualiseer wat werkt: praktijkboek over oplossingsgericht werken en visualisaties bij mensen met een verstandelijke beperking’.
 

Voor wie?

Hulpverleners en (zorg)leerkrachten die werken met kinderen met een communicatieve beperking
 

Over wie?

Kinderen van 3 tot 12 jaar met een communicatieve beperking
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS