Grip op begrijpen - autisme en ernstig tot diep verstandelijke beperking

Thema's
Autisme (ASS)
Verstandelijke beperking
Type Workshop
Code 024
Wanneer 18/03/2024
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 199,00 - € 160,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 15/03/2024
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Autisme (ASS) / verstandelijke beperking / communicatie / activiteiten / communicatiesysteem
 

Inhoud

Autisme komt voor op alle verstandelijke niveaus, ook bij mensen met een ernstige tot diepe verstandelijke beperking. De combinatie van beide beperkingen stelt de omgeving voor een serieuze uitdaging. Waar we weten dat voor mensen met een autismespectrumstoornis voorspelbaarheid, verheldering en concrete communicatie belangrijk zijn, lopen we gezien de ernstig tot diepe verstandelijke beperking tegen de beperkingen aan van het begrijpen van onze communicatie. We gaan op een heldere en concrete manier overlopen wat de mogelijkheden en beperkingen zijn, zowel op vlak van communicatie als het aanbod van activiteiten.

Na een korte (theoretische) inleiding over prevalentie en diagnose, specifiek naar deze doelgroep, kijken we naar de verschillende niveaus van begrijpen, waarbij het sensatie- en presentatieniveau uiteraard het meest relevant zijn voor deze populatie. We kijken daarbij vooral naar de mogelijkheden én beperkingen voor het opstarten van een communicatiesysteem (op voorwerpniveau) voor mensen met autisme en ernstige tot een diepe verstandelijke beperking. Daarbij besteden we ook aandacht aan het inzetten van routines op een positieve manier, zonder te vervallen in rigiditeit.
 

Door wie?

Steven Degrieck
Orthopedagoog, opleider Huis Helder 

Steven Degrieck is als orthopedagoog al meer dan 25 jaar bezig met het geven van cursussen en begeleidingen rond autisme over heel Europa. Daarnaast is hij auteur van verschillende praktische boeken rond autisme. 
 

Voor wie?

Opvoeders, leerkrachten, orthopedagogen, logopedisten ... die werken met mensen met autisme en een ernstige tot diepe verstandelijke beperking.
 

Over wie?

Mensen met autisme en een ernstig tot diepe verstandelijke beperking van alle leeftijden.
 

Praktisch

Documentatie, broodjes en koffiepauzes inbegrepen.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond autisme (ASS)? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS