Logopedische begeleiding na een totale laryngectomie

Thema
Spraak en taal
Type Workshop
Code 074
Wanneer 18/04/2024
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 169,00 - € 136,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 18/03/2024
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming
Inschrijven
Extra info

Trefwoorden

Totale laryngectomie / spraakrevalidatie / reukrevalidatie

Inhoud

Een totale laryngectomie heeft ingrijpende gevolgen op lichamelijk en emotioneel vlak. De logopedist die betrokken is bij de revalidatie van deze patiënten heeft niet alleen een belangrijke rol te vervullen bij het herstel van de spraak- en reukfunctie, maar volgt ook de zelfzorg en het psychosociaal welbevinden op. Die complexe zorg maakt het werken met deze patiëntengroep tot een boeiende en dankbare taak.

We starten deze workshop met de nodige medische achtergrond. Vervolgens komen de verschillende manieren van spraakrevalidatie aan bod. Naast concrete aanbevelingen en veel illustraties is er ruimte voor ‘trouble shooting’. Ook handenvrije spraak en reukrevalidatie komen aan bod. De in de handel verkrijgbare hulpmiddelen voor gelaryngectomeerden worden toegelicht en gedemonstreerd. Een ervaringsdeskundige belicht een totale laryngectomie vanuit het perspectief van de patiënt.
 

Door wie?

Annelies Labaere

Thomas More Hogeschool - Praktijk voor stem en spraak
Logopedist - Docent
 

Voor wie?

Logopedisten. Geen voorkennis vereist.
 

Over wie?

18 tot 65+

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond spraak en taal? Neem gerust een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Inschrijven
CONTACTEER ONS