Zingevingsvragen in de hulpverlening

Thema
Algemeen
Type Workshop
Code 175
Wanneer 18/12/2023
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 152,00 - € 122,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 04/12/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

Deze vorming is geannuleerd.

Extra info

Trefwoorden

Zingeving / existentiële vragen en angsten / beperking / ziekte
 

Inhoud

Regelmatig botsen we als hulpverlener bij onze cliënten op existentiële vragen zoals 'Wat is (nog) de zin van mijn leven?' of 'Hoe kan ik nog 'iemand zijn' met mijn beperking/ziekte?'. Vaak is men ervan overtuigd dat anderen zoveel meer betekenen of kunnen in de maatschappij. Ook familie en mantelzorgers ervaren vaak existentiële vragen rond lijden en zingeving.

En wat met existentiële angsten, zoals de angst voor aftakeling en dood? Hoe kunnen wij onze cliënten daar als hulpverlener bij helpen?

Vanuit verschillende referentiekaders zoals de existentiële psychotherapie, de narratieve therapie, rouwtherapie en ook traumatherapie worden theoretische concepten aangereikt om ons eigen denken over zingeving meer vorm te geven. Van daaruit worden ook handvaten aangereikt om onze cliënten te helpen bij hun diepmenselijke en essentiële behoefte aan zingeving.

Er wordt ook ruimte voorzien voor toepassing op de eigen casussen.
 

Door wie?

An Cornelis

An heeft jarenlang gewerkt bij een ambulant revalidatiecentrum en werkt momenteel als zelfstandig psychotherapeute in Gent en Wemmel.
 

Voor wie?

Psychologen en artsen, maar daarnaast ook alle andere hulpverleners die rechtstreeks met cliënten met zingevingsvragen werken, zoals paramedici, thuisbegeleiders ...
 

Over wie?

Volwassen en oudere personen die kampen met zingevingsvragen ten gevolge van een ziekte, (ontwikkelings)stoornis, NAH ...
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Maximum 25 deelnemers

Op zoek naar meer achtergrondinformatie? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

Deze vorming is geannuleerd.

CONTACTEER ONS