Autisme en emotieregulatie: de rol van de interne zintuigen

Thema
Autisme (ASS)
Type Studiedag
Code 162
Wanneer 16/11/2023
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 117,00 - € 101,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 14/11/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Accreditering voor artsen werd aangevraagd bij het paritair comité Psychiatrie

Trefwoorden

Autisme (ASS) / emotieregulatie / interne zintuigen
 

Inhoud

Je vraagt je af hoe emoties tot stand komen en wat de rol van onze interne zintuigen zoals de interoceptie en de proprioceptie daar precies bij is. Je vraagt je af hoe het komt dat sommige mensen met autisme zo weinig nuance en schakering hebben in hun emoties of waarom sommige mensen met autisme zo’n plotse heftige emotionele uitbarstingen kunnen hebben en wat de rol van een andere zintuiglijke verwerking daarbij is. En vooral: je vraagt je af wat je kan doen om hen daarin te ondersteunen? Onwaarschijnlijk boeiende en relevante inzichten leggen we helder voor je uit.

Tijdens deze studiedag vertrekken we vanuit de recente inzichten rond het voorspellende brein en de werking van de interoceptie om beter te begrijpen hoe emoties tot stand komen. Vanuit die algemene kennis kijken we specifiek naar de invloed van een zintuiglijk probleem op dat proces en staan we stil bij de mogelijke interventies. Daar zijn strategieën bij die we zowel voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking kunnen gebruiken als voor mensen met autisme en een normale begaafdheid.
 

Door wie?

Steven Degrieck
Orthopedagoog, opleider Huis Helder 

Steven Degrieck is als orthopedagoog al meer dan 25 jaar bezig met het geven van cursussen en begeleidingen rond autisme over heel Europa. Daarnaast is hij auteur van verschillende praktische boeken rond autisme. 
 

Voor wie?

Psychologen, (ortho)pedagogen, therapeuten, (zorg)leerkrachten, opvoeders enz.
 

Over wie?

We hebben het in brede zin over mensen met ASS. Van kind tot volwassene, van verstandelijke beperking tot normale begaafdheid.
 

Praktisch

Documentatie, broodjes en koffiepauzes inbegrepen.

Accreditering voor artsen werd aangevraagd bij het paritair comité Psychiatrie 

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond autisme (ASS)? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS