Dove/slechthorende kinderen tot lezen brengen blijft een hele uitdaging

Thema's
Gehoor - Zien
Leerstoornis
Type Studiedag
Code 145
Wanneer 24/11/2023
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 117,00 - € 101,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 23/11/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Lezen / technisch en begrijpend lezen / geletterdheid / gehoorverlies
 

Inhoud

Deze studiedag richt zich op de geletterdheid van leerlingen met gehoorverlies. Nog veel meer dan bij horende kinderen vormt het leren lezen bij kinderen met gehoorverlies een hele uitdaging, ook voor vele leerlingen die gewoon onderwijs volgen.

In de voormiddag gaan we in op de heterogeniteit van de populatie kinderen met gehoorverlies en hoe we al op jonge leeftijd preventief kunnen handelen ter voorbereiding van het complexe leesproces. We lichten daarbij het belang van het fonologische bewustzijn en van het voorlezen extra praktisch toe. We bespreken ook tal van belangrijke voorbereidende leesvaardigheidsactiviteiten.

Vervolgens gaan we in op het technische leesproces en hoe dat kan aangepast worden op basis van de auditieve en visuele mogelijkheden van de kinderen.

In de namiddag gaan we vooral in op de typische moeilijkheden die de leerlingen kunnen hebben om tot begrijpend lezen te komen en op de grote samenhang met de taalvaardigheden. Daarnaast worden specifieke oefeningen en aandachtspunten aangereikt die daarbij kunnen helpen. Tot slot bespreken we ook een aantal praktische casestudies.
 

Door wie?

Leo De Raeve PhD

Directeur ONICI, wetenschappelijk adviseur EURO-CIU, voorzitter van de Europese organisatie FEAPDA en van de Internationale organisatie CIICA.

Leo is van opleiding psycholoog en behaalde een diploma dovenleerkracht (gehoorgestoorden A) in Tilburg. Hij doctoreerde in 2014 aan de Radboud Universiteit Nijmegen tot doctor in de Medische Wetenschappen.
 

Voor wie?

De studiedag richt zich tot iedereen die betrokken is bij onderwijs, revalidatie en begeleiding van leerlingen met gehoorverlies. Enige voorkennis rond kinderen met gehoorverlies is vereist.
 

Over wie?

Kinderen met gehoorverlies
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond gehoor? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS