Probleemgedrag bij matig, ernstig en diep verstandelijk beperkte mensen met autisme

Thema's
Autisme (ASS)
Verstandelijke beperking
Type Studiedag
Code 157
Wanneer 31/10/2023
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 117,00 - € 101,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 29/10/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Autisme / ernstige verstandelijke beperking / probleemgedrag
 

Inhoud

Matig tot diep verstandelijk beperkte mensen met autisme geraken snel ontregeld en kunnen dan extreem probleemgedrag stellen. Ongeremde agressie, urenlang ontroostbaar huilen, smeren met stoelgang of zichzelf verminken kunnen bij begeleiders verbijstering, angst en zelfs weerzin opwekken. Net bij een gedragscrisis is het echter essentieel dat begeleiders rustig blijven ondersteunen en een onvoorwaardelijk positieve houding tegenover de persoon behouden.

Om zo’n houding te kunnen aannemen, is inzicht in wat er in het hoofd van deze personen omgaat noodzakelijk. Tijdens deze studiedag wordt het probleemgedrag van deze mensen begrijpelijk en invoelbaar gemaakt. Dat gebeurt vanuit hun specifieke beperkingen en afwijkingen in de manier waarop ze de wereld ervaren. De rode draad daarbij is dat veel matig tot diep verstandelijk beperkte mensen met autisme van nature niet - zoals wij - uit zijn op het ontdekken van nieuwe betekenissen, maar op het telkens opnieuw oproepen van steeds dezelfde zintuiglijke gewaarwordingen. Inzicht daarin en respect daarvoor zijn noodzakelijk om zich niet te laten meeslepen door de menselijke neiging om met alle middelen (sedatie, fixatie en geweld) het soms angstwekkende probleemgedrag van deze mensen meteen en volledig te bedwingen. En om therapeutisch te blijven nadenken over wat personen kan helpen om in kleine stappen geleidelijk aan meer vat te krijgen op het eigen handelen.
 

Door wie?

Wilfried Peeters werkt als psycholoog bij YUNECO Combi, het mobiele kinderpsychiatrische team voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking van het UPC KULeuven. Hij is lector aan de bachelor-na-bacheloropleiding autisme van de AP-hogeschool in Antwerpen.
 

Voor wie?

Voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor matig tot diep verstandelijk beperkte mensen met autisme.
Voorkennis is niet vereist.
 

Over wie?

Alle leeftijden
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond autisme (ASS)? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS