Boost Camp - Train de trainer

Thema
Geestelijke gezondheid
Type Workshop
Code 131
Wanneer 20/10/2023
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 200,00 - € 200,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 13/10/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming
Inschrijven
Extra info

Trefwoorden

Emotieregulatie / training / adolescenten / schoolcontext
 

Inhoud

Emotie, gedrag, en cognitie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, ook in de school- en klasomgeving. Om succesvol lesgeven mogelijk te maken, is het belangrijk om – naast de bestaande focus op gedrag en cognitie – ook aandacht te besteden aan emoties op school.

Om emotieregulatievaardigheden te stimuleren in een klascontext, werd het Boost Camp programma ontwikkeld. Boost Camp is een school-gebaseerd preventieprogramma dat zich focust op het versterken van emotieregulatievaardigheden bij leerlingen tussen de 10 en 15 jaar, met als doel de mentale gezondheid versterken en het risico op de ontwikkeling van psychische klachten te reduceren. Het programma bestaat uit 10 lesuren, waarin kinderen hun gevoelens leren kennen en de nodige handvaten krijgen om er mee aan de slag te gaan. Meer specifiek leren ze de verschillende vaardigheden die opgenomen zijn in de Boost Camp cirkel, namelijk ontspannen, beleven, aanvaarden, supporteren voor jezelf, analyseren en reguleren (zie onderstaande figuur).

                       Diagram

Description automatically generated

De train-de-trainer opleiding is bedoeld voor leerkrachten, zorgcoördinatoren en/of ondersteuners die graag het Boost Camp programma willen implementeren in de klas.  

Na de opleiding hebben deelnemers:

1. Meer begrip en kennis over het mechanisme emotieregulatie en waarom het belangrijk is om hier op in te zetten in de schoolse context

2. Meer inzicht in en vaardigheden om een goede emotiecoach te zijn voor leerlingen in de klas  

3. Praktische handvaten om het Boost Camp programma te implementeren in de klas  

De train-de-trainer opleiding bestaat uit twee delen:

Theorie: de deelnemers ontvangen een online presentatie die zij op een zelf gekozen moment thuis of op het werk kunnen bekijken (voorafgaand aan deel 2)

Praktijk: interactieve workshop waarbij de focus ligt op het verwerven van vaardigheden en competenties (1 dag)

Voor meer informatie omtrent het interventieprogramma EuREKA en het preventieprogramma Boost Camp kan u terecht op de volgende webpagina: http://eurekablendedcare.com/

In samenwerking met de UGent

Door wie?

Brenda Volkaert
Doctoraal onderzoeker
Vakgroep klinische ontwikkelingspsychologie - UGent
 

Voor wie?

Leerkrachten, zorgcoördinatoren en/of ondersteuners

Over wie?

Boost Camp is ontwikkeld als prevenventieprogramma en kan aangeboden worden bij adolescenten tussen 10 en 15 jaar binnen een schoolse context

 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Maximum 15 deelnemers

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond geestelijke gezondheid? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Inschrijven
CONTACTEER ONS