Boost Camp - Train de trainer

Emotieregulatievaardigheden versterken in de klas
Thema
Geestelijke gezondheid
Type Workshop
Code 131
Wanneer 20/10/2023
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 200,00 - € 200,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 19/10/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Emotieregulatie / training / adolescenten / schoolcontext
 

Inhoud

Emotie, gedrag en cognitie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, ook in de school- en klasomgeving. Om succesvol lesgeven mogelijk te maken is het belangrijk om op school - naast de bestaande focus op gedrag en cognitie - ook aandacht te besteden aan emoties.

Om emotieregulatievaardigheden te stimuleren in een klascontext, werd het Boost Camp-programma ontwikkeld. Boost Camp is een school-gebaseerd preventieprogramma dat zich focust op het versterken van emotieregulatievaardigheden bij leerlingen tussen de 10 en 15 jaar. Het doel is de mentale gezondheid versterken en het risico op de ontwikkeling van psychische klachten reduceren. Het programma bestaat uit 10 lesuren, waarin kinderen hun gevoelens leren kennen en de nodige handvaten krijgen om ermee aan de slag te gaan. Meer specifiek leren ze de verschillende vaardigheden die opgenomen zijn in de Boost Camp-cirkel, namelijk ontspannen, beleven, aanvaarden, supporteren voor jezelf, analyseren en reguleren (zie onderstaande figuur).

Diagram

Description automatically generated

De train-de-trainer opleiding is bedoeld voor leerkrachten, zorgcoördinatoren en/of ondersteuners die graag het Boost Camp-programma willen implementeren in de klas.  

Na de opleiding hebben deelnemers:

  • meer begrip en kennis over het mechanisme emotieregulatie en waarom het belangrijk is om erop in te zetten in de schoolse context;
  • meer inzicht in en vaardigheden om een goede emotiecoach te zijn voor leerlingen in de klas; 
  • praktische handvatten om het Boost Camp-programma te implementeren in de klas.

Meer informatie over het interventieprogramma EuREKA en het preventieprogramma Boost Campvind je via http://eurekablendedcare.com.

In samenwerking met de UGent.
 

Door wie?

Brenda Volkaert
Doctoraal onderzoeker
Vakgroep klinische ontwikkelingspsychologie - UGent
 

Voor wie?

Leerkrachten, zorgcoördinatoren en/of ondersteuners, CLB-medewerkers
 

Over wie?

Boost Camp is ontwikkeld als prevenventieprogramma en kan aangeboden worden bij adolescenten tussen 10 en 15 jaar binnen een schoolse context.
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Maximum 15 deelnemers

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond geestelijke gezondheid? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS