Oorlog en brein: over de invloed van rampspoed op onze hersenen

Thema's
Geestelijke gezondheid
Hersenletsel (NAH)
Type Studiedag
Code 085
Wanneer 03/07/2023
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar
Prijs € 117,00 - € 101,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 19/06/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

Deze vorming is geannuleerd.

Extra info

Trefwoorden

Oorlog - hersenen - PTSS - trauma

Inhoud

Oorlog en rampspoed vergen het uiterste van het organisme. Talrijke stress-mechanismen worden in gang gezet. Het gaat om veel meer dan alleen maar “adrenaline”. Alle orgaansystemen in het menselijk lichaam worden ingesteld op dreiging en gevaar. Ons gehele wezen verandert, we staan anders in de wereld. Waakzaamheid wordt gemaximaliseerd, zintuigen worden op scherp gezet, overlevingsemoties worden gemobiliseerd, talrijke denkscenario’s worden in gang gezet. Ons brein verandert en daarmee ons gedrag. Je kunt een kind uit de oorlog halen, maar daarmee haal je de oorlog niet uit het kind.

Het brein van vluchtelingen draagt de signatuur van oorlog. Eenmaal in een veilige wereld kan dan botsen. Wij spreken van PTSS (posttraumatisch stress-stoornis). De vraag is of wij PTSS moeten beschouwen als een “ziekte van de psyche” of als een in principe logische reactie op rampspoed, die zich tegen ons kan keren. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd!

Door wie?

Dr. Ben van Cranenburgh
Neurowetenschapper

Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam en werkte daarna vele jaren als wetenschappelijk onderzoeker (neurofysiologie en neuropsychologie). Hij was een van de oprichters van de  stichting ITON (Instituut voor toegepaste Neurowetenschappen) en leidde het instituut gedurende 32 jaren. Ben houdt zich intensief bezig met het overbruggen van de (te grote) kloof tussen de neurowetenschappen en de praktijk, op het gebied van neurorevalidatie, chronische pijn, sport en muziek. Zijn inzichten zijn vastgelegd in diverse publicaties.

Literatuur
Van Cranenburgh, B. (2021). Oorlog en brein. Over de invloed van rampspoed op onze hersenen. Uitgeverij: Toegepaste Neurowetenschappen, Haarlem.
 

Voor wie?

Psychologen, psychotherapeuten en psychiaters houden zich gericht bezig met PTSS. Vele andere disciplines worden ook regelmatig geconfronteerd met getraumatiseerde patiënten, o.a huisartsen, fysio/logo/ergotherapie, creatieve therapeuten, activiteitenbegeleiders, gedragsdeskundigen, pedagogen. Zij kunnen allen een rol spelen bij het weer “op de rails” krijgen van getraumatiseerde mensen.

Over wie?

Alle mensen die getraumatiseerd zijn door een vorm van rampspoed: oorlog, geweld, misbruik, natuurrampen, enz. Vaak zullen zij de diagnose PTSS dragen (posttraumatische stress-stoornis). De besproken stof is zeker ook van toepassing op mensen die in onze huidige wereld extreme stress ondervinden (in werk of gezin).

 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen. 

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond geestelijke gezondheid? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

Deze vorming is geannuleerd.

CONTACTEER ONS