Mijn lichaam wil niet meer mee - Functioneel Neurologische Symptoomstoornis bij kinderen en jongeren

Het belang van een interdisciplinaire samenwerking
Thema's
Algemeen
Geestelijke gezondheid
Type Symposium
Code 084
Wanneer 06/04/2023
Uur 09:30u tot 16:45u
Waar DPC Mechelen
Prijs € 157,00 - € 125,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 31/03/2023
Aantal uren vorming 6,00u

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Accreditatie Pro-Q-Kine (12 punten)

  • Pro-Q-Kine, Kwaliteitsbevordering voor Kinesitherapeuten Pediatrische kinesitherapie - Cursussen, bijscholingen en symposia (automatisch toegevoegd): 12 geaccrediteerde punten
  • Pro-Q-Kine, Kwaliteitsbevordering voor Kinesitherapeuten PQK - Algemeen kinesitherapeutisch: 12 geaccrediteerde punten


Accreditering voor artsen is goedgekeurd door het paritair comité Psychiatrie

 

Trefwoorden

Functioneel neurologische symptoomstoornis - Conversie - SOLK - Psychosomatische klachten
 

Inhoud

Elke therapeut of begeleider wordt wel eens geconfronteerd met kinderen en jongeren die zich presenteren met aanhoudende lichamelijke klachten waarvan de oorzaak onduidelijk is.

Zodra deze lichamelijke klachten niet verklaard kunnen worden vanuit een duidelijke ziekte of stoornis, ontstaan andere verklaringstheorieën: “het is stress, het heeft te maken met hevige emoties, het is een schreeuw om aandacht … “. We merken dat deze, vaak rechtlijnige, verklaringen niet toereikend zijn voor de complexiteit en vaak ook onvoldoende handvaten geven voor begeleiding en/of behandeling.  

Het symposium “Mijn lichaam wil niet meer mee” brengt de meest recente informatie rond deze problematiek. Zo ontdek je onder andere hoe deze klachten ontstaan, hoe we ze kunnen verklaren, welke vicieuze cirkels de klachten in stand houden en hoe je hierop het beste kan reageren. Je leert wie deze klachten kan behandelen, hoe je een behandeling start en hoe jij als therapeut mee het verschil kan maken voor deze kinderen en jongeren. Verder worden de theoretische uitgangspunten omgezet in de praktijk aan de hand van interactieve workshops.

Deze dag wordt ingericht door een enthousiast interdisciplinair team van het Revalidatiecentrum Pulderbos dat een residentieel behandelprogramma aanbiedt voor kinderen en jongeren met functioneel-neurologische klachten (FNSS).

An De Cock (Klinisch Orthopedagoog – psychotherapeut) en Perri De Mol (Klinisch Psycholoog - Psychotherapeut), bijten de spits af met een plenair, theoretisch gedeelte.
Hierbij komt aan bod:

  • Welke terminologie kunnen we gebruiken om deze klachten te beschrijven?
  • Wat is het verband tussen SOLK en FNSS?
  • Hoe ontstaan deze klachten?
  • Wat is een biopsychosociaal verklaringsmodel?
  • Welke vicieuze cirkels houden klachten in stand?
  • Hoe reageer je op deze klachten?
  • Hoe start je behandeling?
  • Wie moet deze klachten behandelen?

In de namiddag zetten we deze theoretische uitgangspunten om in de praktijk. Elke deelnemer kiest uit het onderstaande aanbod twee keuzeworkshops (WS). Aan de hand van een casus oefenen we het opstellen van een bio-psycho-sociaal verklaringsmodel. We gaan op zoek naar de in stand houdende vicieuze cirkel(s) en/of werken een aanvalsplan uit. Aansluitend stellen we een behandelplan op waarbij zowel school, paramedische therapieën, psychotherapeutische invalshoeken en aanpassingen van omgevingsfactoren aan bod komen. Tot slot denken we na over re-integratie: het opnieuw participeren en functioneren in eigen context.

Ingeschreven? Maximaal twee weken voor het symposium ontvang je een e-mail met een online formulier voor de keuze van de workshops.

De casus betreft telkens een kind of jongere tussen de 8 – 18 jaar.

  • Workshop 1
    Zit het echt alleen maar tussen mijn oren, dat ik niet kan stappen?!” 
    Behandeling van een motorische conversie.
    Perri De Mol (Klinisch psycholoog - psychotherapeut) en Guy Sterckens (opvoedkundige)

In deze workshop gaan we dieper in op twee vicieuze cirkels die vaak voorkomen bij het onderhouden van een motorische conversie. We bekijken hoe we deze cirkels kunnen doorbreken bij de verschillende aspecten van een behandeling. Daarnaast focussen we op de principes van een tijdcontingente aanpak en geven we hierbij concrete handvaten mee voor de praktijk.

  • Workshop 2:
    CRPS: De ergotherapeut is de baas
    Interdisciplinaire aanpak van een langdurig pijn verhaal.
    Gaby De Meyer (kinesitherapeut/psychomotorisch therapeut) en Ingrid Stevens (ergotherapeut)

    In deze workshop bespreken we het behandelprotocol van een CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom). We leggen hierbij de nadruk op de therapeutische insteken, op het verschil tussen acute en chronische pijn en we zoeken naar een gepersonaliseerd verklaringsmodel.
     
  • Workshop 3 :
    Help, ik doe een aanval"
    Behandelprogramma van PNEA (psychogene niet-epileptische aanvallen).
    An De Cock (Klinisch orthopedagoog- psychotherapeut) en Caroline Van Den Bergh (opvoedkundige)

    In deze workshop oefenen we op het opstellen van een BPS model bij een patiënt die zich aanmeldt met psychogene niet-epileptische aanvallen en gebruiken we dit model bij het opstellen van de behandeling. We focussen onder andere op hoe omgaan met de aanvallen en maken gebruik van het Window of Tolerance.
     

Sprekers

An De Cock  
An is in het Revalidatiecentrum Pulderbos werkzaam als klinisch orthopedagoog en psychotherapeut. Ze werkt voornamelijk met kinderen en jongeren met aanvalsgewijze functioneel-neurologische klachten (oa psychogene neurologische aanvallen).

Perri De Mol
Perri is in het Revalidatiecentrum Pulderbos werkzaam als klinisch psycholoog en psychotherapeut. Binnen de FNSS doelgroep werkt ze voornamelijk met kinderen en jongeren met motorische conversie.

Gaby De Meyer
Gaby is in het Revalidatiecentrum Pulderbos werkzaam als kinesitherapeut en psychomotorische therapeut. Binnen de FNSS doelgroep werkt ze nagenoeg met alle jongeren.

Ingrid Stevens
Ingrid is in het Revalidatiecentrum Pulderbos werkzaam als ergotherapeut. Binnen de FNSS doelgroep werkt ze voornamelijk met kinderen en jongeren met motorische conversie.

Guy Sterckens
Guy is in het Revalidatiecentrum Pulderbos werkzaam als opvoedkundige op de leefgroep. Binnen de FNSS doelgroep werkt hij voornamelijk met kinderen en jongeren met motorische conversie.

Caroline Van Den Berg
Caroline is in het Revalidatiecentrum Pulderbos werkzaam als opvoedkundige op de leefgroep waar kinderen en jongeren met aanvalsgewijze functioneel-neurologische klachten (oa psychogene neurologische aanvallen) verblijven.
 

Voor wie

Artsen, klinisch psychologen/klinisch orthopedagogen, kinesisten, ergotherapeuten, logopedisten, leerkrachten, opvoedkundigen, verpleegkundigen, begeleiders, coaches…

Voorkennis of ervaring wordt niet verondersteld.

 

Over wie

Kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar.
 

Praktisch

Ingeschreven? Maximaal twee weken voor het symposium ontvang je een e-mail met een online formulier voor de keuze van de workshops.

Deelnemersmap en catering zijn inbegrepen.

Accreditering voor artsen is goedgekeurd door het paritair comité Psychiatrie

Accreditering voor kinesitherapeuten bij Pro-Q-Kiné.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS