De kracht van de denkdieren - aan de slag met de executieve functies

Thema
Algemeen
Type Workshop
Code 043
Wanneer 05/04/2023
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 178,00 - € 142,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 04/04/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Executieve functies / denkdieren / remediëren
 

Inhoud

Executieve functies (EF), het is een waar 'modebegrip' geworden. Velen gaan ervan uit dat de ontwikkeling vlot verloopt en dat kinderen als het ware vanzelf 'meesters' worden in het organiseren van hun boekentas, het opruimen van de kamer, het voorbereiden en aanpakken van grote taken of toetsen, het bewaren van een goede focus in de klas, enz. Niets is minder waar. Het is de basis van alle leren, dus als we kinderen optimaal willen helpen ontwikkelen, moeten we hier zeker op inzetten! Wist je dat goed ontwikkelde executieve functies voorspellers zijn voor het later algemeen functioneren?

Naast een korte theoretische uiteenzetting hopen we het enthousiasme van de deelnemers aan te wakkeren via concrete workshops waarin we kennismaken met onze ‘denkdieren’ en andere tools aanreiken die bruikbaar zijn in de praktijk.
 

Plenaire lezing : Executieve functies onder de loep
In het eerste gedeelte staan we stil bij de theorie van de executieve functies. Welke executieve functies zijn er? Wat is het belang ervan? Welke impact hebben zwak functionerende executieve functies op het kind en het gezin? enz.

 

Workshop A: Gezelschapsspel als medium en de meerwaarde van de begeleidingsstijl
Kristel De Bruyne

In deze interactieve workshop gaan we dieper in op de kracht van het gezelschapsspel als therapeutisch medium en de meerwaarde van een correcte begeleidingsstijl. Welke executieve functies schuilen achter elk spel? Hoe kan je deze optimaal stimuleren? Wat zijn mogelijke valkuilen? Hoe kan je transfer bekomen? Hoe pas je een goede begeleidingsstijl toe? enz. Wij hopen hier een antwoord op te kunnen bieden tijdens deze workshop.
 

Workshop B:  Casussen
Karlien De Troeyer
We gaan concreet aan de slag met casussen rond de volgende problematieken: ADHD, gehoor, STOS, zwakke EF zonder extra diagnose. Deze worden aangereikt om verder uit te werken in groepjes. Het doel is om samen het denkproces aan te gaan: Hoe ga je nu te werk als je een kind met zwakke EF wil helpen? Welke informatie kan je halen uit vragenlijsten?

Indien gewenst zal er de dag zelf de mogelijkheid zijn om het prentenboek en de handleiding aan te kopen (€ 88,55)

 

Door wie?

 

Kristel De Bruyne, Karlien De Troeyer (ergotherapeuten) en Lise Bauweleers (logopediste) zijn alle drie verbonden aan het Centrum voor Ambulante Revalidatie Sint-Lievenspoort te Gent. Met heel wat jaren ervaring op de teller hebben zij een unieke, kindgerichte en concrete aanpak ontwikkeld voor kinderen met zwakkere executieve functies. Deze aanpak passen zij toe in individuele en groepstherapieën. In augustus 2022 verscheen hun praktisch werk ‘De kracht van de denkdieren’.
 

Voor wie?

Deze studiedag richt zich op alle zorgprofessionelen (ergotherapeuten, logopedisten, kinesisten, psychologen, psychomotorisch therapeuten, leerkrachten kleuter en lager onderwijs) die nog geen/beperkte kennis hebben over EF of die graag de methodiek van de denkdieren willen leren kennen.
 

Over wie?

Kinderen met gehoorproblemen, TOS, ADHD, leerstoornissen, maar ook normaal ontwikkelende kinderen die moeite hebben met de executieve functies. De methodiek is minder geschikt voor kinderen met autisme.
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Op zoek naar meer achtergrondinformatie? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS