Slaapproblemen bij het jonge kind

Thema
Algemeen
Type Studiedag
Code 018
Wanneer 08/06/2023
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 117,00 - € 101,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 07/06/2023
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Accreditering voor artsen werd aangevraagd bij het paritair comité Psychiatrie

Trefwoorden

Slaapproblemen / ouderschap / regulatie / slaapcoaching
 

Inhoud

Slaapproblemen zijn veel voorkomend in de eerste levensjaren van jonge kinderen. In de zoektocht naar informatie en hulp hebben ouders vaak al “alles geprobeerd en werkt er niets”. Daarbij zien ze vaak de bos door de bomen niet in heel wat tegenstrijdige adviezen en hebben ze vaak al een heel medisch parcours afgelegd. Slaap is een vaardigheid die moet groeien bij het jonge kind: biologisch en neurologisch. 'Slaap-issues' zijn vaak een symptoom van een veel ruimer en complexere problematiek met een dysregulatiemechanisme aan de basis dat je niet met eenvoudige adviezen kan oplossen. Slechts vijf procent van de slaapproblemen hebben een somatische diagnose of slaapstoornis als oorzaak. Van de andere 95 procent van de slaapproblemen wordt vaak gezegd dat “er niets mankeert”, dat kinderen er wel “uitgroeien” en dat het “een fase is”. Vaak wordt ook het advies van de huilmethode meegegeven.

Slaapproblemen zijn gelinkt aan een verhoogd risico op parentale burn-out, depressie en een algemene slechte gezondheid van ouders. Ook hebben slaapproblemen een grote impact op ouder-kind-relatieproblemen en is het een risicofactor voor minder kwalitatieve hechtingsrelaties en mishandeling. Slaapproblemen worden daarom best op jonge leeftijd aangepakt via ouderbegeleiding waarbij er een breed en specifiek plan uitgewerkt wordt.

Tijdens deze interactieve studiedag worden de deelnemers volledig ondergedompeld in de wetenschappelijke kennis over de werking van slaap en de praktische aanpak van slaapproblemen in de klinische praktijk aan de hand van casusmateriaal.
 

Door wie?

Ina Van Humbeeck
Kinderpsychologe/slaapcoach
Ina heeft tien jaar ervaring in de kinderpsychologie. Sinds 2019 is ze slaapcoach ('The baby sleep consultant training’ uit Nieuw Zeeland) in haar zelfstandige praktijk.
 

Voor wie?

Voor elke professional die geïnteresseerd is in of betrokken is bij de begeleiding van jonge kinderen
 

Over wie?

0 - 4 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Accreditering voor artsen is aangevraagd bij het paritair comité Psychiatrie

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond autisme? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS