Communicatie met ouders in het hulpverleningsproces

Van intake- tot het afrondingsgesprek (geheel traject)
Thema's
Algemeen
Werken met de context
Type Workshop
Code 004
Wanneer 07/03/2023
17/04/2023
11/05/2023
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 408,00 - € 326,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 06/03/2023
Aantal uren vorming 18,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Trefwoorden

Communicatie / gespreksvaardigheden / hulpverlening
 

Inhoud

Dag 1 - De verkennende fase, het kennismakings- en intakegesprek

Communicatie met kinderen/jongeren én ouders in een hulpverleningstraject is vaak niet eenvoudig. Tijdens deze workshop gaan we in op verschillende gesprekstechnische en relationele technieken die je kan inzetten om samenwerking te bevorderen bij de start van een therapeutische relatie.

Om de cliënt optimale ondersteuning in een hulpverleningsproces te bieden, is het belangrijk om bij de opstart van de hulpverlening zowel aandacht te schenken aan een uitgebreid assessment dat de nodige informatie biedt, als aan een stabiele samenwerkingsrelatie met de cliënt en het netwerk. Hiervoor moet je zowel gesprekstechnische als relationele vaardigheden inzetten. Deze workshop biedt handvatten om deze twee doelen te verenigen: Hoe creëer je een veilige omgeving voor een kennismakings- en intakegesprek? Wat kan je doen als ouders weinig betrokkenheid of zelfs weerstand vertonen? Hoe bevraag je gevoelige informatie? En nog veel meer.

Dag 2 - Komen tot een onderhandeld therapieplan en de therapeutische fase

In een therapeutisch traject streef je samen met het kind/de jongere en zijn netwerk bepaalde therapiedoelen na. Om die doelen te bereiken is een transparante communicatie over het af te leggen traject noodzakelijk. Deze workshop gaat in op de gespreks- en relationele vaardigheden die nodig zijn in het proces om tot een onderhandeld therapieplan te komen. Het adviesgesprek, het helpende gesprek en het consensusgesprek komen hierbij aan bod. De focus ligt op het creëren van een klimaat waarin betrokkenheid van het netwerk/de ouders centraal staat. Daarnaast worden er een aantal aandachtspunten meegegeven bij digitale gespreksvaardigheden: Welke boodschappen breng je over per mail en telefoon? Welke beter niet? Hoe pak je dit het beste aan?

Dag 3: Het slechtnieuwsgesprek en de afrondingsfase

Hoe breng je als therapeut slecht nieuws? Drop je de bom en veeg je de brokken op of deel je beter stap voor stap het nieuws mee? Er bestaat geen standaardaanpak voor het brengen van slecht nieuws. Het brengen van slecht nieuws gaat verder dan enkel het meedelen van de boodschap. Als therapeut help je de cliënt het slechte nieuws te verwerken en zoek je samen naar nieuwe perspectieven. Deze workshop gaat in op zes stappen die kunnen ingezet worden bij het brengen van slecht nieuws en de valkuilen hierbij.

Ten slotte gaan we in op het omgaan met betrokkenheid vs. begrenzing in het hulpverleningstraject. Dit is een delicaat evenwicht. Het onderwerp komt terug op verschillende momenten in een hulpverleningstraject. Specifieke aspecten die aan bod komen zijn grenzen bewaken en constructief afronden en afsluiten.

Deze workshop is praktijkgericht en interactief. Het is de bedoeling om met casusmateriaal van de deelnemers zelf aan de slag te gaan om concrete knelpunten te identificeren en aan te pakken.

Noot: Deze cursus bestaat uit drie modules die ook te volgen zijn als afzonderlijke workshops. Het is mogelijk om één specifieke module te volgen indien gewenst. Inschrijven kan via de onderstaande links:

Dag 1: code 005
Dag 2: code 006
Dag 3: code 007

 

Door wie?

Prof. dr. Anouk Vanden Bogaerde

Universiteit Gent & Psychologenpraktijk De Burcht

Klinisch psycholoog -psychotherapeut & Zaakvoerder

Prof. dr. Ernst Koster

Universiteit Gent & Psychologenpraktijk De Burcht

Hoogleraar & Klinisch psycholoog -psychotherapeut

 

Voor wie?

Hulpverleners die een begeleidend/therapeutisch traject doorlopen met kinderen, jongeren én ouders.
Niveau: Basis - vervolg

 

Over wie?

0 tot 18 jaar

 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

 

Op zoek naar meer achtergrondinformatie? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib.
Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS