Eerste Hulp aan Getraumatiseerde Kinderen

Traumasensitief werken met kinderen en hun (pleeg)ouders
Thema
Geestelijke gezondheid
Type Workshop
Code 165
Wanneer 09/12/2022
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 138,00 - € 110,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 07/12/2022
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info


Trefwoorden

Traumasensitief - connectie - emotieregulatie
 

Inhoud

Kinderen die in warme, veilige nesten opgroeien, ontwikkelen een neurologisch systeem dat uitgaat van een fijne, veilige wereld, waar volwassen mensen je verzorgen en beschermen. Kinderen die niet in zo’n veilig nest opgroeien, maar in een wereld van misbruik, mishandeling of verwaarlozing, groeien op in traumatische omstandigheden. Hierdoor ontwikkelen zij een neurologisch systeem dat ervan uitgaat dat er overal gevaar dreigt. Veiligheid bestaat niet en je kan enkel op jezelf vertrouwen. Volwassen mensen worden niet geassocieerd met plezier, geborgenheid en bescherming, maar met pijn, verdriet en onberekenbaarheid.

Ook wanneer deze kinderen nadien in een veilige omgeving komen, gaat hun brein er nog van uit dat er overal gevaar kan opduiken en dat ze niet de moeite waard zijn om voor te zorgen. Gedrag dat hun in die gevaarlijke omstandigheden liet overleven, zal ook nu opduiken. Dit gedrag wordt echter vaak als lastig, onhandelbaar of vreemd ervaren door de buitenwereld; maar ook door de kinderen zelf, die zo nog minder op anderen of zichzelf gaan vertrouwen. Daar waar ze andere mensen heel hard nodig hebben, lijken ze die net altijd heel hard af te stoten.

Deze workshop leert je welke invloed opgroeien in traumatische ervaringen kan hebben op de ontwikkeling van het brein en stressresponssysteem, en hoe dit invloed heeft op het zelfbeeld, beeld van de wereld en gedrag van de kinderen.

Je leert achter dat gedrag te kijken en krijgt een heel aantal handvatten over hoe best om te gaan met deze kinderen en hoe ze een enorm belangrijke rol in de weg naar herstel kunnen betekenen.
 

Door wie?

Florian Van Campenhout

Maatschappelijk werker

Begeleider Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel
 

Voor wie?

Hulpverleners en andere professionelen die werken met getraumatiseerde kinderen

 

Over wie?

0 - 18 jaar
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Minimum 15, maximum 20 deelnemers

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond geestelijke gezondheid? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS