Toepassing van het Cognitive Disabilities (-reconsidered) Model bij personen met dementie

Thema
Hersenletsel (NAH)
Type Webinar
Code 192
Wanneer 27/10/2022
Uur 10:00u tot 12:00u
Waar Online
Prijs € 33,00 - € 29,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 13/10/2022
Aantal uren vorming 2,00u
Professionele vorming
Inschrijven PRINT
Extra info

Trefwoorden

Cognitieve stoornissen - dementie - CDM

 

Inhoud

Het Cognitive Disabilities Model (CDM) is in de jaren 1980 ontwikkeld door Claudia Allen om handelingsbeperkingen te kunnen inschatten. Het CDM is oorspronkelijk bedoeld om gebruikt te worden in de chronische psychiatrische populatie. Later is men het CDM ook gaan gebruiken bij cliënten met NAH en cognitieve problemen.

In het werken met cliënten met dementie heeft ervaring ons geleerd dat het net die cognitieve restfuncties zijn die de grootste impact op de participatie van de cliënt hebben. Maar, net de complexiteit van die cognitieve stoornissen maakt het niet voor de hand liggend om op een eenvoudige manier inzicht te verkrijgen in de cognitieve mogelijkheden van de cliënt om zo een aangepaste woonvorm te kunnen creëren/adviseren.

Het (reconsidered) Cognitive Disabilities Model (CDM) is een hulpmiddel dat ons toelaat om de ernst van de impact van aanwezige cognitieve problemen op het handelen in te schatten. Het CDM doet dit door het cognitief functioneren van de cliënt op te delen in zes niveaus. Elk niveau helpt zorgverleners en mantelzorgers om het gedrag van de cliënt beter te begrijpen en geeft het zorgteam handvatten om aangepaste zorg en begeleiding, én een aangepaste woonomgeving te kunnen adviseren/aanbieden.

Deze webinar is een mix van zowel theoretische achtergrond als oefeningen in het leren bepalen van het niveau van functioneren en oefeningen in de vertaalslag naar de praktijk. Als laatste volgt een brainstorm over mogelijke implementatie in de huidige werking.

Leerdoelen:

  • Tijdens deze webinar ontwikkel je inzicht in de zes niveaus van cognitief functioneren, zoals beschreven door Claudia Allen.
  • Je maakt kennis met de verschillende manieren om het niveau van functioneren te kunnen bepalen.
  • Er wordt samen nagedacht over de mogelijke implementatie van het CDM in de eigen werking.
     

Door wie?

Turid Deisz

Ergotherapeut

Docent opleiding Ergotherapie Thomas More Hogeschool

 

Voor wie?

Professionelen die werken met personen met dementie. Er is geen voorkennis met betrekking tot het model vereist.

 

Over wie?

Personen met dementie

 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen

ZOOM
Via het platform Zoom kunt u deze webinar volgen. U krijgt een e-mail met een link naar de webinar op 26/10 en wat praktische informatie. Kreeg u op 26/10 voor 14.00 u nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met Kim Van Daele via kim.van.daele@sig-net.be

Delen

Inschrijven
CONTACTEER ONS