Motiverende gespreksvoering bij kinderen en ouders/verzorgers

Coachen naar verandering
Thema
Algemeen
Type Workshop
Code 120
Wanneer 20/10/2022
21/10/2022
Uur 09:00u tot 17:00u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 483,00 - € 389,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 13/10/2022
Aantal uren vorming 14,00u
Professionele vorming

Deze vorming is geannuleerd.

Extra info

Trefwoorden

Motiverende gespreksvoering - gespreksvoering bij kinderen en ouders - coachen naar gedragsverandering
 

Inhoud

Als hulpverlener streven we naar een optimale participatie van de cliënt. Gedurende het hulpverleningstraject streef je samen met het netwerk bepaalde therapiedoelen na. Om ook op de lange termijn het verschil te maken, is het belangrijk dat je je cliënt en zijn netwerk leert coachen naar blijvende gedragsveranderingen, zodat de geleerde vaardigheden ook standhouden buiten de therapieruimte.

Dit is geen evidente opdracht als hulpverlener. Zeker niet wanneer je merkt dat de motivatie van cliënten en het netwerk om samen aan de gekozen doelen te werken, het soms laat afweten of wanneer er beperkte therapietrouw is. Wat kan je doen als cliënten en ouders wel luisteren naar je advies, maar er zelf niet mee aan de slag gaan? Hoe zorg je voor een stabiele therapeutische relatie? Hoe ga je om met weerstand in de therapie? Hoe kan je zelfmanagement bevorderen bij je cliënt en zijn netwerk? 

Motiverende gespreksvoering vormt een effectieve en evidence based benadering in het coachen van cliënten naar gedragsverandering. Het biedt de mogelijkheid om de intrinsieke motivatie tot verandering te onderzoeken en te vergroten. Op die manier wordt het behalen van de therapiedoelen een gedeelde verantwoordelijkheid en hoef je dit als therapeut niet alleen te dragen. 

In deze workshop komt dit in al zijn facetten aan bod. Van conceptueel en begripsmatig (wat is motiverende gespreksvoering, wat houdt dit in?) naar praktisch en toegepast (het aanleren van verandertaal, strategieën en vraagtechnieken om de cliënt te stimuleren om vol te houden).

Werkvorm: Interactieve tweedaagse met veel oefening, ervaringsgerichte aanpak vanuit simulaties, videomateriaal, enz.

Na de workshop ontvang je nog een aantal maanden een nieuwsbrief met praktische tips zodat je zelfstandig je leertraject kan voortzetten.

 

Door wie?
 

Vincent Kortleve

Fysiotherapeut, master in de psychologie
Werkzaam als fysiotherapeut/manueel therapeut in de gezondheidszorg en als docent verbonden aan verschillende onderwijsinstellingen. Vincent maakt deel uit van MINT (de internationele vereniging van Motivational Interviewing Trainers) en is auteur van het boek 'Fysiotherapeutische gespreksvoering'. 
 

Voor wie?

De vorming is bedoeld voor iedereen die beroepshalve kinderen, jongvolwassenen en hun netwerk begeleidt. 
Niveau: basis, initiatie in de motiverende gespreksvoering.
 

Over wie?

Motiverende gespreksvoering is toepasbaar in het begeleiden van kinderen (vanaf 8 jaar), jongvolwassenen en hun ouders/verzorgers.

 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Accreditatie bij PQK. 

Op zoek naar meer achtergrondinformatie? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib.
Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media

Deze vorming is geannuleerd.

CONTACTEER ONS