Trainen van coördinatievaardigheden, hoe doe je dat?

Thema
(Psycho)motoriek
Type Workshop
Code 048
Wanneer 11/03/2022
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 139,00 - € 111,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 09/03/2022
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

 

Accreditatie bij Pro-Q-Kiné.

 

Trefwoorden

Coördinatie / psychomotoriek / executieve functies
 

Inhoud

Coördinatievaardigheden kunnen ingedeeld worden in verschillende deelfacetten. Denk maar aan: algemeen dynamische coördinatie, bilaterale coördinatie, manuele coördinatie, ooghandcoördinatie, enz. Er zijn voldoende tests voorhanden om de sterktes en zwaktes van een kind te bepalen. Voor het trainen zijn we meestal aangewezen op onze eigen creativiteit. Het is daarbij altijd zoeken naar een evenwicht tussen oefening en motivatie.

Deze workshop vertrekt vanuit een theoretisch kader. We lichten de verschillende coördinatievaardigheden toe en plaatsen ze in een ruimer ontwikkelingsbeeld. Tijdens de voormiddag wordt de grove motoriek nader toegelicht; in de namiddag komt de coördinatie van de bovenste ledematen en de bimanuele coördinatie, met o.a. het leren aanvoelen van de voorkeurhand en voorkeurkant en het soepel overkruisen van de middellijn, aan bod. In beide delen wordt er tijd voorzien om een of meerdere casestudies te bespreken en daarna wordt een groot aanbod aan oefeningen getoond, waarmee je achteraf onmiddellijk aan de slag kunt. Het accent ligt niet alleen op motoriek, maar de combinatie tussen motoriek en executieve functies, zoals concentratie, inhibitie, regulatie en organisatie, komt zeker ook in de kijker.  

Tot slot stellen we een koffer voor met nieuw en origineel oefenmateriaal voor bimanuele coördinatie. Deze kan ter plaatse worden uitgeprobeerd en eventueel aangekocht.
 

Door wie?

Els De Schrijver
Privépraktijk
Kinesitherapeut en psychomotorisch therapeut

Al ruim 20 jaar begeleidt ze kinderen met een motorische ontwikkelingsvertraging, die vaak gekaderd is in een bredere diagnose zoals ASS, DCD of ADHD.
 

Voor wie?

Kinesitherapeuten en ergotherapeuten, die in hun praktijk werken met kleuters en lagereschoolkinderen met een motorische ontwikkelingsvertraging.
 

Over wie?

3 - 12 jaar
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Accreditatie bij Pro-Q-Kiné.

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS