Motorische problemen als gevolg van prematuriteit

Diagnostiek van motorische problemen na prematuriteit
Thema
(Psycho)motoriek
Type Studiedag vakantie
Code 018
Wanneer 01/03/2022
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 106,00 - € 91,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 27/02/2022
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Accreditatie bij Pro-Q-Kine
 

Trefwoorden

Cerebral palsy - Developmental Coordination Disorder (DCD) - Focal and diffuse white matter injury of prematurity - prematuriteit

 

Inhoud

Tijdens deze studiedag belichten we de multidisciplinaire diagnostiek van motorische problemen ten gevolge van prematuriteit. We gaan uit van de verschillen met de typische motorische ontwikkeling vanaf de geboorte tot de lagereschoolleeftijd. We gaan in op de neurologische oorzaken van deze motorische problemen en (kort) op de mogelijkheden van behandeling. 

We werken met veel beeldmateriaal en houden de studiedag zo interactief mogelijk. Bij de filmpjes gaat het om het leren observeren en interpreteren van signalen. Het gaat dus om een theoretische uiteenzetting met nadien praktische toepassing via beeldmateriaal.
 

Door wie?

Nina Vens
Pediatrisch kinesitherapeut en Bobaththerapeute
Nina Vens doet motorisch onderzoek bij baby’s en jongere kinderen in het COS-UZ Gent. Hier ziet ze vooral kinderen die prematuur geboren zijn of problemen hadden voor, tijdens of kort na de geboorte. Daarnaast heeft ze een eigen groepspraktijk en werkt ze als lector aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de UGent, als gastdocente voor de opleiding Vroedkunde en als medelesgever in het postgraduaat Neurologische Revalidatie.

Griet Dewitte
Psychomotoor kinesitherapeute
Griet Dewitte onderzoekt in het COS-UZ Gent jonge kinderen (0-3 jaar) met ‘milde’ (eerder onzichtbare) motorische problemen zoals kinderen met DCD, ASS of ADHD. In het RCA-UZ Gent ziet ze kinderen tussen 3-12 jaar. Daarnaast werkt Griet in haar eigen praktijk, is ze lector aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de UGent, coördinator en medelesgever binnen het postgraduaat Psychomotorische Therapie bij kinderen (UGent) en freelance lesgeefster.

Dr. Ann Oostra
Kinderneurologe
Ann Oostra speelde een belangrijke rol bij de uitbouw van het COS-UZ Gent tot een belangrijk diagnostisch centrum in Oost- en West-Vlaanderen. Daarnaast zorgde ze voor de oprichting van het RCA (Referentiecentrum autismespectrumstoornissen) in het UZ Gent. Van 2007 tot 2014 werkte ze als medisch coördinator en kinderneurologe in het MFC Ten Dries te Landegem. Dr. Oostra geeft frequent lezingen over de genetische oorzaken van ontwikkelingsproblemen en over diagnostiek van motorische problemen, ASS, enz.
 

Voor wie?

Kinesitherapeuten met specialisatie pediatrie, artsen, ergotherapeuten
 

Over wie?

0-6 jaar
 

Praktisch

Documentatie, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS