MusicaMova: gebruik van muziekinstrumenten in de revalidatie van kinderen met ontwikkelingsstoornissen

Thema
(Psycho)motoriek
Type Workshop
Code 076
Wanneer 12/05/2022
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 166,00 - € 134,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 09/05/2022
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

PRINT
Extra info

Trefwoorden

Psychomotoriek / groepstherapie / muziektherapie
 

Inhoud

MusicaMova is een methodiek ontwikkeld door de 2 gastsprekers, waarbij slagwerkinstrumenten worden ingezet om psychomotorische doelen te behalen bij kinderen met meervoudige ontwikkelingsstoornissen (o.a. DCD, ADHD, ASS, CVI, …).

In deze workshop ga je vooral veel muziek spelen. Je voert zelf de verschillende onderdelen van een sessie MusicaMova uit. Hierbij onderzoeken we hoe we ‘bewegingen’ kunnen aanleren met behulp van de slaginstrumenten. Je leert de vaardigheden om samen een ritmelied te kunnen maken met je doelgroep. We spelen ook tal van oefeningen om werkgeheugen, inhibitie, emotieregulatie, aandacht en planning te stimuleren. Bij elk onderdeel bekijken we hoe je de oefening kan toepassen in je eigen praktijk.

Tussen de muzieksessies door gaan we dieper in op een aantal onderliggende aspecten van MusicaMova. We bespreken de principes van motorisch leren (analyse, instructie, feedback, context, impliciet/expliciet leren) en van motivatie (autonomie, competentie en verbondenheid). Ook geven we een overzicht van de recente wetenschappelijke literatuur over de effectiviteit van muziektherapie bij neurobiologische ontwikkelingsstoornissen.

Heb je geen muzikale voorkennis? Geen probleem. Ons motto is: iedereen kan muziek spelen en het is leuk!

Praktisch: deelnemers kunnen een eigen slaginstrument (bv. djembé) meebrengen.

Op dinsdag 5 juli 2022 organiseert Sig een inspiratiedag rond MusicaMova boordevol tips en oefeningen om nog meer concreet aan de ‘slag’ te gaan met djembés, percussie-instrumenten of zelfs je eigen lichaam (lichaamspercussie). Een unieke kans dus voor kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten… die de workshop ‘MusicaMova’ gevolgd hebben of die het boek MusicaMova aangekocht hebben om nieuwe inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen. Meer informatie kan je terugvinden via de volgende link Inspiratiedag MusicaMova

 

Door wie?

Jan Cherlet
Muziekacademie van Tielt
Muzikant en muziekpedagoog

Griet Dewitte
UZ Gent (Centrum voor Visuele Revalidatie en het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen)
& UGent, opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie

Pediatrisch kinesitherapeut

Beide sprekers zijn auteur van het boek ‘MusicaMova’ (Sig, 2016).
 

Voor wie?

Geïnteresseerde hulpverleners die graag willen proeven van het werken met muziekinstrumenten in de psychomotorische therapie.
 

Over wie?

6 - 12 jaar
 

Sig-bib

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond psychomotoriek? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 09:00 -tot 12:00, uitgezonderd woensdag).
Uitlenen is gratis.
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Delen

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS