Behandeling van ernstig probleemgedrag vanuit 'Geweldloos verzet' en 'Nieuwe autoriteit'

Code 093
Thema
Algemeen
Type
Code 093
Wanneer 04/11/2016
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 77,00 - € 66,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 24/10/2016
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Inhoud

Haim Omer ontwikkelde sinds de jaren 1990 ‘Geweldloos Verzet’ als interventie voor de behandeling van kinderen met agressief en zelfdestructief gedrag. Zijn benadering is geïnspireerd door de sociaal-politieke sfeer, waar onder meer Mahatma Gandhi en Martin Luther King in hun strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid geweldloos verzet hanteerden.

Ouders leren op een vastberaden, maar volstrekt geweldloze manier weerstand te bieden aan ernstig probleemgedrag zonder zich te laten meeslepen in conflicten. Uitgangspunt is een vorm van ouderlijke autoriteit gebaseerd op gerichte aandacht, ouderlijke aanwezigheid, nabijheid en interesse, vrij van iedere vorm van geweld. Dit wordt uitgewerkt in vier interventiegebieden, namelijk: (1) het vermijden van escalatie, (2) het activeren van ondersteuning, (3) het bieden van actieve weerstand tegen probleemgedrag, en (4) het uitvoeren van relatiegebaren. Deze veelbelovende benadering, die zich oorspronkelijk richt tot gezinnen, wordt ondertussen toegepast in verschillende andere contexten (bv. scholen, residentiële voorzieningen).

Tijdens deze studiedag maken we intensief kennis met deze benadering. We combineren de theoretische uiteenzetting met een maximale praktische participatie, onder meer via rollenspel.

 

Begeleiding

Drs. Bart Colson is klinisch psycholoog, gezinscounselor en psychodynamisch kinderpsychotherapeut. Hij werkte meer dan tien jaar in de ambulante revalidatiesector. Sinds enkele jaren begeleidt hij adolescenten in de residentiële kinderpsychiatrie van het UZ Brussel (PAika). Hij doctoreert momenteel over het onderwerp ‘Nieuwe autoriteit en mentaliseren’.

 

Doelgroep

De studiedag is relevant voor hulpverleners die te maken hebben met agressief en zelfdestructief gedrag van kinderen tussen 6 en 18 jaar oud en met gevoelens van onmacht die dit opwekt bij opvoeders én hulpverleners. Ervaring met het thema is niet vereist.

 

Praktisch

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.
Accreditatie werd aangevraagd bij Pro-Q-Kine.
Accreditering kan aangevraagd worden i.s.m. de Vereniging van Revalidatieartsen. Wenst u als arts deel te nemen aan deze activiteit, neem dan contact op met jolien.leclercq@sig-net.be.

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS