De NAH-fotogroep: fotografie als ingangspoort en expressiemiddel

Code 072
Thema
Hersenletsel (NAH)
Type Studiedag
Code 072
Wanneer 06/04/2016
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 77,00 - € 66,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 29/03/2016
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

PRINT
Extra info

Inhoud

De NAH-fotogroep is een project waarbij personen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in groep leren (beter) fotograferen en thematische foto-opdrachten krijgen. Vervolgens worden de foto’s gedeeld en besproken met de andere deelnemers. Het project wordt steeds afgesloten met een toonmoment (bv. een tentoonstelling of presentatie) waarbij de foto’s aan de maatschappij getoond worden.

Tijdens deze studiedag presenteren we een draaiboek voor het opzetten van een NAH-fotogroep. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: het samenstellen van een groep, praktische organisatie en planning, technische en thematische opdrachten, groepsbegeleiding en werken naar een eindproduct. Er worden naast veel illustraties ook concrete opdrachten gegeven.

Deelnemers worden dan ook verzocht om een compactcamera (met opgeladen batterijen en voldoende opslagcapaciteit) mee te nemen. Voorkennis met betrekking tot digitale fotografie is echter niet vereist.
Het bijbehorende draaiboek is ondertussen verkrijgbaar bij Sig.

>> Extra informatie en voorbeelden uit het draaiboek


Begeleiding

Alle begeleiders van deze studiedag zijn logopedisten met uitgebreide ervaring in het werken met volwassenen met NAH. Frank Paemeleire en Griet Van Beneden werken in het AZ Maria Middelares Gent en ontwikkelden samen met collega’s verschillende werkboeken voor de revalidatie van personen met NAH (www.mixreeks.be). Griet Van Beneden volgt momenteel een opleiding tot fotograaf aan het CVO Kisp. Frank Paemeleire is ook als lector verbonden aan de Arteveldehogeschool. Fotografie is hun gedeelde passie. Hilde Aarts heeft een praktijk in Kapelle en Schore en is verbonden aan het Verpleeghuis Ter Valcke in Goes (Nederland). Ze werkt met het project de NAH-fotogroep in het afasiecentrum in Goes.


Doelgroep

Deze studiedag richt zich tot iedereen die met fotografie in groep aan de slag wil gaan bij personen met een niet-aangeboren hersenletsel (ergotherapeuten, activiteitenbegeleiders, psychologen, logopedisten, vrijwilligers, opvoeders, enz.). Ook personen die werken met andere doelgroepen waarbij het project zinvol kan zijn (zoals personen met een verstandelijke beperking, enz.), kunnen aansluiten.


Praktisch

Er wordt een broodjeslunch voorzien tijdens de middagpauze.

 

 

Delen

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS