Zie wat ik zie, doe wat ik doe! Stimuleren van imitatie en gedeelde aandacht bij jonge kinderen met ASS - UITGESTELD

Code 053

Praktisch
Type activiteit: Studiedag Pasen
Wanneer 07/04/2020
Uur 09:30 tot 12:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 61,00 - € 53,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 12/03/2020
Aantal uren vorming 3u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

 

DEZE ACTIVITEIT IS UITGESTELD - NIEUWE DATUM NOG TE BEPALEN

Door de nieuwe maatregelen van de overheid d.d. 12 maart om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is Sig genoodzaakt om alle geplande vormingsactiviteiten t.e.m. 19 april (einde paasvakantie) uit te stellen, zowel voor professionele hulpverleners als voor breed publiek. 

Uw inschrijving blijft geldig. We houden u op de hoogte wanneer een nieuwe datum gepland is.
 

Trefwoorden

ASS / sociaal-communicatieve vaardigheden / jonge kinderen
 

Inhoud

Imitatie en gedeelde aandacht zijn vaardigheden die bij normaal ontwikkelende kinderen aanwezig zijn vanaf het eerste levensjaar. Beide vaardigheden zijn indicatief voor de latere taal- en sociale ontwikkeling. Bij kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) ontwikkelen beide vaardigheden beperkt, en is dit al zichtbaar vanaf de leeftijd van 12 à 18 maanden. Deze verstoorde ontwikkeling zet zich verder doorheen de peuter- en kleuterleeftijd. Gezien het belang van sociaal-communicatieve vaardigheden in het dagelijks functioneren en gezien het feit dat imitatie en gedeelde aandacht ook bij kinderen met ASS voorspellend zijn voor de verdere ontwikkeling, leidt het geen twijfel dat het trainen van beide vaardigheden belangrijke interventiedoelen zijn.

Tijdens deze studievoormiddag stellen we het interventieprogramma ‘Zie wat ik zie, doe wat ik doe’ voor (Warreyn, Honoré & Roeyers, 2015). Het programma werd ontwikkeld om gelijktijdig imitatie en gedeelde aandacht te stimuleren bij drie- tot zevenjarige kinderen met ASS, op maat van de ambulante hulpverlening (zoals CAR).

We starten met een beknopte theoretische achtergrond. Daarna lichten we de algemene principes van de interventie toe en geven we concrete tips bij de sessies. Het is de bedoeling dat de deelnemer nadien vlot met het interventiepakket van start kan gaan.

Het interventiepakket ‘Zie wat ik zie, doe wat ik doe’ is uitgegeven door Sig. Bestellen is online mogelijk via www.sig-net.be, maar zal ook te koop zijn op de studievoormiddag zelf.
 

Door wie?

Joke Honoré 
Privépraktijk in Gent
Klinisch psycholoog

Joke was gedurende tien jaar werkzaam als coördinator en diensthoofd van de dienst autismespectrumstoornissen in de sector van de ambulante revalidatie. Momenteel heeft ze een zelfstandige praktijk in Gent.


Voor wie?

De studievoormiddag is bedoeld voor professionals die in de praktijk jonge kinderen met ASS in behandeling hebben. Enige basiskennis over autisme is aanbevolen. We bevelen hem aan voor professionals met eerder beperkte ervaring in het trainen van vroegsociaal- communicatieve vaardigheden bij jonge kinderen met ASS.
 

Over wie?

3 - 6 jaar
 

Praktisch

Informatiemap en koffiepauze inbegrepen

 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140