Trainen van coördinatievaardigheden, hoe doe je dat?

Code 109

Praktisch
Type activiteit: Workshop
Wanneer 26/04/2019
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 156,00 - € 125,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 23/04/2019
Accreditering voor artsen werd aangevraagd
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Coördinatie / psychomotoriek / lateralisatie
 

Inhoud

Coördinatievaardigheden kunnen ingedeeld worden in verschillende deelfacetten. Denk maar aan: algemeen dynamische coördinatie, bilaterale coördinatie, manuele coördinatie, ooghandcoördinatie, enz. Er zijn voldoende tests voorhanden om de sterktes en zwaktes van een kind te bepalen. Voor het trainen zijn we meestal aangewezen op onze eigen creativiteit. Het is daarbij altijd zoeken naar een evenwicht tussen oefening en motivatie.

Deze workshop vertrekt vanuit een theoretisch kader. We lichten de verschillende coördinatievaardigheden toe en plaatsen ze in een ruimer ontwikkelingsbeeld. Het leren aanvoelen van de voorkeurhand en voorkeurkant en het soepel overkruisen van de middellijn komen aan bod. Vervolgens gaan we door een groot aanbod aan oefeningen, vertrekkend vanuit bestaand spelmateriaal. Er wordt ook tijd voorzien om een of meerdere case studies te bespreken. Na de middag belichten we een groot aanbod aan oefeningen voor grofmotorische coördinatie, waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt. Hier ligt het accent niet alleen op motoriek, maar ook op complexere vaardigheden zoals concentratie, inhibitie, regulatie en organisatie.

Tot slot stellen we een koffer voor met nieuw en origineel oefenmateriaal voor bimanuele coördinatie. Deze kan ter plaatse worden uitgeprobeerd en eventueel aangekocht.

Door wie?

Els De Schrijver
Privépraktijk
Kinesitherapeut en psychomotorisch therapeut

Al ruim 20 jaar begeleidt ze kinderen met een motorische ontwikkelingsvertraging, die vaak gekaderd is in een bredere diagnose zoals ASS, DCD of ADHD.
 

Voor wie?

Kinesitherapeuten en ergotherapeuten, die in hun praktijk werken met kleuters en lagereschoolkinderen met een motorische ontwikkelingsvertraging.
 

Over wie?

3 - 12 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.
Accreditatie bij PQK werd aangevraagd.

 

 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140