Trainen van coördinatievaardigheden, hoe doe je dat? - LIVE

Code 092

Praktisch
Type activiteit: Workshop zomer
Wanneer 07/07/2020
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 156,00 - € 125,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 03/07/2020
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Accreditatie bij PQK
 

Trefwoorden

Coördinatie / psychomotoriek / lateralisatie
 

Inhoud

Coördinatievaardigheden kunnen ingedeeld worden in verschillende deelfacetten. Denk maar aan: algemeen dynamische coördinatie, bilaterale coördinatie, manuele coördinatie, ooghandcoördinatie, enz. Er zijn voldoende tests voorhanden om de sterktes en zwaktes van een kind te bepalen. Voor het trainen zijn we meestal aangewezen op onze eigen creativiteit. Het is daarbij altijd zoeken naar een evenwicht tussen oefening en motivatie.

Deze workshop vertrekt vanuit een theoretisch kader. We lichten de verschillende coördinatievaardigheden toe en plaatsen ze in een ruimer ontwikkelingsbeeld. Tijdens de voormiddag wordt de grove motoriek nader toegelicht; in de namiddag komt de coördinatie van de bovenste ledematen en de bimanuele coördinatie, met o.a. het leren aanvoelen van de voorkeurhand en voorkeurkant en het soepel overkruisen van de middellijn, aan bod. In beide delen wordt er tijd voorzien om een of meerdere casestudies te bespreken en daarna wordt een groot aanbod aan oefeningen getoond, waarmee je achteraf onmiddellijk aan de slag kunt. Het accent ligt niet alleen op motoriek, maar de combinatie tussen motoriek en executieve functies, zoals concentratie, inhibitie, regulatie en organisatie, komt zeker ook in de kijker.  

Tot slot stellen we een koffer voor met nieuw en origineel oefenmateriaal voor bimanuele coördinatie. Deze kan ter plaatse worden uitgeprobeerd en eventueel aangekocht.
 

Door wie?

Els De Schrijver
Privépraktijk
Kinesitherapeut en psychomotorisch therapeut

Al ruim 20 jaar begeleidt ze kinderen met een motorische ontwikkelingsvertraging, die vaak gekaderd is in een bredere diagnose zoals ASS, DCD of ADHD.
 

Voor wie?

Kinesitherapeuten en ergotherapeuten, die in hun praktijk werken met kleuters en lagereschoolkinderen met een motorische ontwikkelingsvertraging.
 

Over wie?

3 - 12 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Accreditatie bij PQK werd aangevraagd.

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140