Toepassing van psychomotorische therapie en relaxatietherapie in impulscontroletherapie

2019/157

Praktisch
Type activiteit: Workshop
Wanneer 25/10/2019
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 158,00 - € 127,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 23/10/2019
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Impulscontrole / technieken / lichaamsgevoel en zelfbeheersing
 

Inhoud

Deze workshop biedt therapeuten de mogelijkheid om op stap te gaan in het controleren van agressieve impulsen bij kinderen, jongeren en volwassenen. Samen met de cliënt zoeken we a.d.h.v. lichaamstechnieken een alternatief om met frustraties om te gaan. Via technieken uit psychomotorische therapie (PMT) en relaxatietherapie spitst impulscontroletherapie zich enerzijds toe op het weerbaar blijven zonder agressief gedrag en anderzijds op het verlagen van de spanning die inherent voorkomt bij agressief gedrag. Deze twee pijlers lopen centraal door de behandeling en stellen de cliënt in staat om op een rustige en assertieve manier te leren reageren, en zijn mening te zeggen zonder te vervallen in impulsief en agressief gedrag.
 

Deelnemers leren tijdens deze workshop een basishouding waar gevarieerd geoefend wordt met stevig leren staan. De cliënt leert contact maken met de grond om van hieruit flexibel de stabiliteit vanuit het centrum van zijn lichaam te voelen. Het gebruik van ademhalingstech-nieken ondersteunt deze solide basis. Daarnaast wordt de relaxatierespons hersteld zodat, vanuit een herstel van het gevoel van rust, het tempo en de intensiteit van reageren verlagen en er bewust betere oplossingen gehanteerd kunnen worden.
 

Bij impulscontroletherapie ligt de nadruk op het ontwikkelen van lichaamsgevoel en zelf-beheersing, waarbij de controle geleidelijk zelf actief bereikt wordt. Het gevoel van een stevige basis vermindert de angst voor impulscontroleverlies en opent nieuwe wegen in het omgaan met spanning en frustraties.
 

Door wie?

Mark Liefhooghe

Privépraktijk voor relaxatietherapie in Meerhout
Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Geel
Gemeenschapsinstelling De Markt en De Hutten in Mol

Relaxatietherapeut
 

Voor wie?

Voor alle professionele hulpverleners en/of leerkrachten die werken met kinderen en/of volwassenen met impulscontroleproblemen.
 

Over wie?

6 - 18+ jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Accreditatie - 12 punten bij:

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140