Slaapproblemen bij adolescenten

Preventie en behandeling van insomnia - code 055

Praktisch
Type activiteit: Workshop
Wanneer 25/02/2019
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 162,00 - € 130,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 21/02/2019
Aantal uren vorming 6u

Deze vorming werd geannuleerd

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Slaap / adolescenten / cognitieve gedragstherapie / insomnia
 

Inhoud

Slaap is belangrijk voor de algemene gezondheid. Toch krijgt bijna de helft van alle adolescenten niet de aanbevolen hoeveelheid slaap, terwijl slaap juist in deze levensfase belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling. Chronische slaapproblemen hebben daarnaast ook op de lange termijn ernstige en vaak langdurige negatieve consequenties zoals overgewicht, depressie en problemen op school of op het werk.

Tijdens deze workshop leggen we uit hoe slaap gereguleerd wordt (zowel biologisch als gedragsmatig), welke specifieke processen bij adolescenten daarop van invloed zijn, welke gevolgen slaapproblemen kunnen hebben en wat eraan gedaan kan worden. Daarbij besteden we specifiek aandacht aan aspecten zoals (overmatig) mediagebruik, verschuiven van de slaapfase door verstoring van de biologische klok en op welke manier adolescenten gemotiveerd kunnen worden om iets te verbeteren aan hun slaapgedrag. We gaan in op preventie van slaapproblemen en wie daarbij betrokken zijn. Aan bod komen verder technieken voor gedragsmatige behandeling van slaapproblemen bij adolescenten.

Hoewel de focus ligt op slaap bij adolescenten geldt een aantal van de behandelde onderwerpen (zoals slaapregulatie, slaapstoornissen, behandeltechnieken) ook voor jongere kinderen en volwassenen.
 

Door wie?

Dr. Eduard J. de Bruin
Universiteit van Amsterdam
Research Institute of Child Development and Education

Post-doctoral onderzoeker
Docent bij de afdeling pedagogiek en onderwijskunde
 

Voor wie?

Docenten, behandelaars, verzorgers, jeugdartsen, enz. (kortom iedereen die met adolescenten te maken heeft)
 

Over wie?

12 - 18+ jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

Deze vorming werd geannuleerd

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140