Omgaan met ouders: basishouding en weerstandspatronen

2019/167

Praktisch
Type activiteit: Workshop
Wanneer 21/10/2019 - 22/10/2019
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 445,00 - € 356,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 17/10/2019
Aantal uren vorming 12u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Basishouding / weerstand / motivatie van ouders / samenwerken met ouders
 

Inhoud

Een krachtgerichte basishouding is het fundament voor elke werkrelatie tussen hulpverlener en cliënt. Het is de manier waarop een hulpverlener in zijn werkomgeving staat (in een groep, gezin, team, in individueel contact). Deze workshop heeft tot doel dat hulpverleners de elementen van een krachtgerichte basishouding kennen en kunnen inzetten (zowel in de praktijk als tijdens reflectiemomenten). Er worden technieken getraind die samenhangen met elementen van de basishouding en die ook ademruimte kunnen geven als het samenwerken allemaal niet vanzelf gaat. Daarnaast werken we rond weerstandspatronen.  “Zij willen niet ...”  “Ik niet ... het is zijn fout” “Niets aan de hand ... wij hebben geen probleem.” “Het helpt allemaal niets ...” Deze uitspraken en situaties zijn voor vele hulpverleners de dagelijkse realiteit. Het zijn uitingen van weerstandspatronen bij mensen die voortkomen uit angst. Kagan en Schlosberg hebben deze weerstandpatronen beschreven en de impulsen die deze bij hulpverleners oproepen, onderzocht.
 

Tijdens de tweede trainingsdag wordt kennisgemaakt met verschillende weerstandspatronen (beschuldigen, van crisis naar crisis, inductie, …), bijhorende impulsen bij hulpverleners (kwaadheid, machteloosheid, frustratie, …) en technieken om in te zetten wanneer men hiermee geconfronteerd wordt in de praktijk. Eveneens wordt een kader aangereikt dat het mogelijk maakt collega’s te bevragen naar de functie van een bepaalde weerstand en vervolgens een bepaalde strategie uit te zetten.
 

Door wie?

Griet Van Noten
Supervisor contextbegeleiding Jeugdzorg Emmaus/Trainer.


 

Voor wie?

Elke hulpverlener die meer wil leren over het belang van een krachtgerichte basishouding en technieken wil trainen in het omgaan met ouders en weerstand.
 

Over wie?

18+ jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen
 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140