Trefwoorden
Psychomotoriek / groepstherapie / muziektherapie
Inhoud
MusicaMova is een methodiek ontwikkeld door de 2 gastsprekers, waarbij slagwerkinstrumenten worden ingezet om psychomotorische doelen te behalen bij kinderen met meervoudige ontwikkelingsstoornissen (o.a. DCD, ADHD, ASS, CVI, …).
In deze workshop ga je vooral veel muziek spelen. Je voert zelf de verschillende onderdelen van een sessie MusicaMova uit. Hierbij onderzoeken we hoe we ‘bewegingen’ kunnen aanleren met behulp van de slaginstrumenten. Je leert de vaardigheden om samen een ritmelied te kunnen maken met je doelgroep. We spelen ook tal van oefeningen om werkgeheugen, inhibitie, emotieregulatie, aandacht en planning te stimuleren. Bij elk onderdeel bekijken we hoe je de oefening kan toepassen in je eigen praktijk.
Tussen de muzieksessies door gaan we dieper in op een aantal onderliggende aspecten van MusicaMova. We bespreken de principes van motorisch leren (analyse, instructie, feedback, context, impliciet/expliciet leren) en van motivatie (autonomie, competentie en verbondenheid). Ook geven we een overzicht van de recente wetenschappelijke literatuur over de effectiviteit van muziektherapie bij neurobiologische ontwikkelingsstoornissen.
Heb je geen muzikale voorkennis? Geen probleem. Ons motto is: iedereen kan muziek spelen en het is leuk!
Praktisch: deelnemers kunnen een eigen slaginstrument (bv. djembé) meebrengen.
Door wie?
Jan Cherlet
Muziekacademie van Tielt
Muzikant en muziekpedagoog
Griet Dewitte
UZ Gent (Centrum voor Visuele Revalidatie en het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen)
& UGent, opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie
Pediatrisch kinesitherapeut
Beide sprekers zijn auteur van het boek ‘MusicaMova’ (Sig, 2016).
Voor wie?
Geïnteresseerde hulpverleners die graag willen proeven van het werken met muziekinstrumenten in de psychomotorische therapie.
Over wie?
6 - 12 jaar
Praktisch
Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:
Ik schrijf me in