Mediawijs online - Hoe leer je kinderen en jongeren omgaan met online risico’s zoals cyberpesten en sexting?

2019/144
Thema
Geestelijke gezondheid
Type Studiedag
Code 144
Wanneer 27/11/2019
Uur 13:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 66,00 - € 53,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 23/11/2019
Aantal uren vorming 3,00u
Professionele vorming

Deze vorming is geannuleerd.

Extra info

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Sociale media /online gedrag / sexting / cyberpesten
 

Inhoud

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het leven van vele kinderen en jongeren. Niet alleen bij vriendschappen spelen ze een rol. Ook in romantische relaties gebruiken jongeren sociale media voor intieme communicatie.
 

Sexting, het uitwisselen van seksueel getinte beelden of tekstberichten via digitale media, gebeurt in de meeste gevallen in alle vertrouwen en respect. Soms wordt echter druk uitgeoefend of worden intieme beelden misbruikt wanneer de relatie stukloopt. Zijn jongeren zich bewust van de risico’s? In welke mate worden jongeren geconfronteerd met druk bij sexting of het doorsturen van sextingbeelden? Hoe gaan ze om met vormen van online geweld, zoals cyberpesten en cyberrelationeel geweld? Hoe kunnen zowel kinderen als jongeren begeleid worden om met deze risico’s op sociale media om te gaan?
 

Aan de hand van Vlaams en internationaal onderzoek worden deze vragen beantwoord. Welke preventieve maatregelen u kan nemen en hoe u jongeren kan bijstaan wanneer het fout loopt, komt uitgebreid aan bod. We bespreken hierbij ook verschillende tools die ontwikkeld zijn voor preventie en onderwijs.    
 

Door wie?

Prof. dr. Michel Walrave
 

Dr. Walrave is als hoogleraar verbonden aan het  Departement Communicatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen. ?(www.uantwerpen.be/michel-walrave)

Hij is er verantwoordelijk voor de onderzoeksgroep MIOS. Hij bestudeert de kansen en risico’s van het sociale mediagebruik van jongeren. Zijn onderzoek en publicaties focussen onder meer op de online privacy, sexting en cyberpesten.
 

Voor wie?

Leerkrachten, zorgcoördinatoren en hulpverleners
 

Over wie?

6 tot 18 jaar
 

Praktisch

Informatiemap en koffiepauze inbegrepen.

?Accreditatie voor artsen werd aangevraagd.

 
Delen via social media

Deze vorming is geannuleerd.

CONTACTEER ONS