Mediawijs online - Hoe leer je kinderen en jongeren omgaan met online risico’s zoals cyberpesten en sexting?

2019/144

Praktisch
Type activiteit: Studiedag
Wanneer 27/11/2019
Uur 13:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 66,00 - € 53,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 23/11/2019
Accreditering voor artsen werd aangevraagd
Aantal uren vorming 3u

Deze vorming werd geannuleerd

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Sociale media /online gedrag / sexting / cyberpesten
 

Inhoud

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het leven van vele kinderen en jongeren. Niet alleen bij vriendschappen spelen ze een rol. Ook in romantische relaties gebruiken jongeren sociale media voor intieme communicatie.
 

Sexting, het uitwisselen van seksueel getinte beelden of tekstberichten via digitale media, gebeurt in de meeste gevallen in alle vertrouwen en respect. Soms wordt echter druk uitgeoefend of worden intieme beelden misbruikt wanneer de relatie stukloopt. Zijn jongeren zich bewust van de risico’s? In welke mate worden jongeren geconfronteerd met druk bij sexting of het doorsturen van sextingbeelden? Hoe gaan ze om met vormen van online geweld, zoals cyberpesten en cyberrelationeel geweld? Hoe kunnen zowel kinderen als jongeren begeleid worden om met deze risico’s op sociale media om te gaan?
 

Aan de hand van Vlaams en internationaal onderzoek worden deze vragen beantwoord. Welke preventieve maatregelen u kan nemen en hoe u jongeren kan bijstaan wanneer het fout loopt, komt uitgebreid aan bod. We bespreken hierbij ook verschillende tools die ontwikkeld zijn voor preventie en onderwijs.    
 

Door wie?

Prof. dr. Michel Walrave
 

Dr. Walrave is als hoogleraar verbonden aan het  Departement Communicatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen. ?(www.uantwerpen.be/michel-walrave)

Hij is er verantwoordelijk voor de onderzoeksgroep MIOS. Hij bestudeert de kansen en risico’s van het sociale mediagebruik van jongeren. Zijn onderzoek en publicaties focussen onder meer op de online privacy, sexting en cyberpesten.
 

Voor wie?

Leerkrachten, zorgcoördinatoren en hulpverleners
 

Over wie?

6 tot 18 jaar
 

Praktisch

Informatiemap en koffiepauze inbegrepen.

?Accreditatie voor artsen werd aangevraagd.

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

Deze vorming werd geannuleerd

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140