Hoogbegaafdheid: diagnostiek en begeleiding

2019/132
Thema
Cognitie en gedrag
Type Workshop
Code 132
Wanneer 24/10/2019
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 180,00 - € 144,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 21/10/2019
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

Deze vorming is geannuleerd.

Extra info

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

(Hoog)begaafdheid / sterk cognitief functioneren / diagnostiek en begeleiding
 

Inhoud

In deze workshop gaan we in op wat (hoog)begaafdheid precies is en wat we weten op grond van wetenschappelijk onderzoek. We bespreken gangbare modellen van begaafdheid en staan stil bij de vraag of begaafdheid een risicofactor is voor het psychisch en sociaal functioneren van kinderen en jongeren. Daarbij bespreken we ook recente bevindingen uit grootschalig onderzoek over de ontwikkeling van begaafde jongeren in Vlaanderen.
 

Vervolgens bespreken we de implicaties voor het diagnostisch proces: Hoe herken je signalen van begaafdheid? Wat zijn aandachtspunten in het diagnostisch proces?

Ten slotte wordt ingegaan op mogelijke interventies. We bespreken maatregelen om tegemoet te komen aan de onderwijsbehoeften van begaafde kinderen en jongeren (zoals compacten, verrijken, versnellen). Ook individuele interventies die gericht zijn op het versterken van de motivatie en het welbevinden van hoogbegaafde jongeren die onderpresteren komen aan bod.
 

Door wie?

Prof. dr. Karine Verschueren
Hoogleraar Schoolpsychologie, KU Leuven; academisch verantwoordelijke Expertisecel Begaafdheid, KU Leuven; projectleider SBO-project TALENT
 

Pieter Verachtert
Valorisatiemedewerker SBO-project TALENT
 

Sabine Sypré
Valorisatiemedewerker SBO-project TALENT
 

Voor wie?

Psychologen, (ortho)pedagogen, artsen en andere professionals die in hun hulpverleningspraktijk met vragen rond (hoog)begaafdheid te maken krijgen.
 

Over wie?

6  - 18 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen
 

 
Delen via social media

Deze vorming is geannuleerd.

CONTACTEER ONS