Hoe reageer ik op agressie van verstandelijk beperkte mensen met autisme: een praktische leidraad

Code 021

Praktisch
Type activiteit: Workshop krokus
Wanneer 25/02/2020
Uur 09:30 tot 16:30
Waar VIVES Brugge
Prijs € 195,00 - € 156,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 19/02/2020
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Agressie / autisme en verstandelijke beperking
 

Inhoud

Personen met autisme en een verstandelijke beperking vertonen in stresssituaties vaak ernstig probleemgedrag. Terecht wordt in de gehandicaptenzorg en de autismehulpverlening de klemtoon gelegd op het voorkomen van probleemgedrag door het aanpassen van de omgeving. Toch kan niet alle probleemgedrag worden voorkomen en worden ouders en begeleiders die met deze groep werken regelmatig geconfronteerd met ernstige agressie, automutilatie of destructief gedrag.

Paniekerige of emotionele reacties hierop zijn begrijpelijk, maar kunnen tot gevaarlijke escalaties leiden. Deze workshop bevat een oefenprogramma om ouders, leerkrachten en begeleiders zonder gespecialiseerde voorkennis te trainen in het adequaat reageren op die gedragscrisissen: wat kan de begeleider doen om de persoon in kwestie terug tot rust te brengen? Toelichting van het praktische stappenplan wordt afgewisseld met korte oefeningen. Inbreng van eigen casussen is mogelijk.

De methodiek is ontwikkeld voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking en is zowel op kinderen als op volwassenen toepasbaar en tevens bij elke graad van verstandelijke beperking (van licht tot zeer ernstig).

 

Door wie?

Wilfried Peeters

Psycholoog

  • yuneco combi (mobiel kinderpsychiatrisch team voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking)
  • lector in de banaba autisme (AP-hogeschool Antwerpen)

Wilfried Peeters werkt sinds 1992 met kinderen en jongeren met autisme en specialiseerde zich in de aanpak van probleemgedrag.
 

Voor wie?

Voor iedereen die geconfronteerd wordt met ernstige gedragscrisissen bij verstandelijk beperkte kinderen of volwassenen met autisme. Er is geen specifieke voorkennis vereist.
 

Over wie?

0 tot 18+ jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.

 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140