Executieve functies bij dove en slechthorende kinderen: hoe belangrijk zijn ze en hoe ze stimuleren?

2019/145
Thema
Gehoor - Zien
Type Studiedag vakantie
Code 145
Wanneer 30/10/2019
Uur 09:30u tot 16:30u
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 21/10/2019
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Doof / slechthorend / executieve functies / cochleaire implantatie
 

Inhoud

Nogal wat jong gescreende kinderen met een gehoorverlies ontwikkelen een goede spraak en ook de vroege woordenschat-ontwikkeling kan vrij vlot verlopen. Toch duiken bij veel van deze kinderen al in de loop van de lagere school problemen op in het begrijpen van de complexe taal, de taalpragmatiek, Theory of Mind (ToM) en de verbale cognitie. Studies bij horende kinderen tonen aan dat hogere cognitieve functies (zoals aandacht, werkgeheugen, planning, inhibitie, emotieregulatie, enz.) een belangrijk rol spelen, zowel in het schoolse leren als in het leren van sociale vaardigheden.

Recent wetenschappelijk onderzoek toont nu aan dat deze hogere cognitieve functies (ook executieve functies genaamd) voor dove en slechthorende leerlingen nog veel belangrijker zijn dan voor horende kinderen. Tijdens deze studiedag gaan we dieper in op de ontwikkeling en de impact van de hogere cognitieve functies bij CI-kinderen/jongeren en bespreken we de mogelijke oorzaken. In het praktisch deel zullen tal van activiteiten aangereikt worden die je in de klas, groep, therapie of thuis met de kinderen kan doen, om de hogere cognitieve functies extra te stimuleren.
 

Door wie?

dr. Leo De Raeve

ONICI
Directeur

Leo is van opleiding psycholoog maar behaalde tevens een diploma dovenleerkracht (gehoorgestoorden A) in Tilburg en promoveerde in 2014 aan de Radboud Universiteit Nijmegen tot doctor in de Medische Wetenschappen met zijn proefschrift getiteld ‘Paediatric Cochlear Implantation: outcomes en current trends in education and rehabilitation’.
 

Voor wie?

Voor wie betrokken is bij opvoeding, revalidatie en onderwijs aan kinderen met een gehoorverlies: logopedisten, leerkrachten, psychologen, ouders, audiologen …
 

Over wie?

0 tot 12 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen.
 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS