Afdrukbare fiche
Trefwoorden
Kinderen / taalontwikkeling / mee- en nadenken stimuleren / problemen oplossen
Inhoud
Denkstimulerende Gespreksmethodiek (DGM) is een methode gericht op het ontwikkelen en stimuleren van het denken en de taalontwikkeling. De kern van deze benadering ligt in het (denk)gesprek en het kind in zijn kracht zetten op een actieve manier. Door de dialoog als middel te gebruiken wordt aangesloten bij het natuurlijk leren.
Het doel van een DGM-gesprek is het leren begrijpen en uitdrukken van onderlinge relaties en taal-denkrelaties. Verschillende taal- en denkvaardigheden komen hierin aan bod, zoals oorzaak-gevolg redeneren, het ontdekken van overeenkomsten en verschillen en het bedenken van oplossingen (e.e.a. afhankelijk van het niveau van het individu). Het kind leert hierdoor zijn ervaringen en waarnemingen beter te organiseren, te reguleren en te ordenen.
Door wie?
Diana Baarda is logopedist, ontwikkelaar en illustrator met ruime ervaring in het speciaal onderwijs, KinderBehandelCentrum en ziekenhuis. Doordat ontwikkelen en illustreren bij haar hand in hand verlopen is het ontwikkelproces: bedenken, maken, uitproberen en aanpassen een continu proces op weg naar praktisch, bruikbaar en kwalitatief hoogwaardig materiaal.
Melissa Krommedam-Wiegertjes is logopedist, Master Special Educational Needs en Hogeschooldocent. Daarnaast heeft zij een ruime ervaring opgedaan binnen het speciaal onderwijs, ziekenhuis en binnen de zorg voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Melissa is werkzaam als logopedist en autismedeskundige binnen de vroeg-behandeling van de Koninklijke Kentalis. Tevens geeft zij les aan de Opleiding Logopedie te Utrecht, Het Kentalis Leerhuis en de ideaLOGO Academy.
Voor wie?
Logopedisten
Over wie?
3 - 12 jaar
Praktisch
Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:
De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.