CO-OP benadering: een probleemoplosser worden voor dagelijkse activiteiten

Code 148

Praktisch
Type activiteit: Workshop
Wanneer 15/10/2018 - 16/10/2018 - 14/05/2019
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 450,00 - € 360,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 12/10/2018
Aantal uren vorming 18u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

CO-OP / interventie / dagelijkse activiteiten uitvoeren / (motorisch) leren stimuleren

 

Inhoud

Cognitive Orientation to daily Occupational Performance (CO-OP) is een cliëntgerichte interventie gebaseerd op (motorische) leer- en gedragstheorieën, geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. De CO-OP ApproachTM is uit diverse onderzoeken effectief gebleken voor kinderen/jongeren met diverse diagnoses, en eveneens voor volwassenen met NAH.

Ondertussen blijkt deze interventie goede bewijskracht te hebben voor kinderen met DCD, ADHD, ASS, NAH, CP en leerproblemen en voor volwassenen met CVA en NAH. De cliënten hebben voldoende communicatie en cognitieve vaardigheden nodig en ervaren problemen bij dagelijkse handelen zoals bijvoorbeeld veters strikken, schrijven, fietsen, rugzak klaar maken voor school, handvaardigheid, stropdas knopen, met mes en vork eten en sporten.

Deze workshop bestaat uit een twee aaneengesloten dagen en een derde dag drie maanden later. Tijdens de tweedaagse gaan we in op cliëntgerichte doelbepaling, de uitvoering van de dagelijkse activiteiten in de context observeren en analyseren met behulp van de DPA. Deelnemers leren hoe ze de cliënt actief kunnen stimuleren in het verwerven van cognitieve strategieën, gebruik maken van de guided discovery. Deelnemers leren hoe ze generalisatie en transfer kunnen bevorderen. De onderliggende theorieën en de beschikbare bewijskracht voor diverse cliëntengroepen worden gepresenteerd zodat de deelnemer de nieuwe therapeutische vaardigheden kan onderbouwen. We sluiten de tweedaagse af met het evalueren van de interventie en suggesties om ermee aan de slag te gaan met de eigen cliëntengroep. Na deze tweedaagse wordt verwacht dat elke deelnemer aan de slag gaat met een cliënt uit zijn/haar praktijksituatie met doelbepaling, interventie en evaluatie volgens de CO-OP benadering om deze op de derde  dag te presenteren.

Tijdens deze derde dag werken we met de casuïstiek en vragen van deelnemers. Aan de hand van de ingestuurde bespreekpunten en video’s worden enkele kernelementen van de CO-OP benadering opnieuw besproken en geoefend. Deze dag is interactief en gevarieerd zodat deelnemers feedback ontvangen op het toepassen van CO-OP in de praktijk en verdieping van de CO-OP benadering kan plaatsvinden.

We werken op een gevarieerde en interactieve manier: presenteren van theorie, praktische ervaringsopdrachten, observeren met behulp van video’s, oefenen met elkaar. De oefeningen en video’s zijn vooral gericht op kinderen.

Deze workshop wordt aangeboden volgens de richtlijnen van de internationale CO-OP academy. Meer informatie: http://co-opacademy.ca/
 

Door wie?

Rianne Jansens
Onderzoeksgroep Ondersteunende Technologie in de Zorg
Zuyd Hogeschool in Heerlen (NL)

Ergotherapeut en docent

Rianne heeft jaren gewerkt als ergotherapeut met kinderen/jongeren van 0-20 jaar met diverse beperkingen. Sinds 2006 is ze erkend CO-OP instructor. Ze is lid van de internationale CO-OP Academy, en houdt zich bezig met het vertalen van onderzoeksresultaten en nieuwe inzichten naar de praktijk en naar het updaten van de CO-OP workshop.
 

Voor wie?

In de eerste plaats voor ergotherapeuten (maar ook voor andere hulpverleners) werkzaam met cliënten die problemen ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse (motorische) activiteiten ten gevolge van DCD, ADHD, ASS, NAH, CP en leerproblemen.
 

Over wie?

6 - 18+ jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen
 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140