Afdrukbare fiche
Trefwoorden
Agressie / crisis / gedragsproblemen / crisisontwikkelingsmodel / geweldloze communicatie
Inhoud
Tijdens deze studievoormiddag staan we stil bij het begrip agressie versus geweld en het gegeven dat deze termen, afhankelijk van de setting waar men tewerkgesteld is, een andere benadering en betekenis kunnen hebben.
We gaan ook dieper in op de oorzakelijke en beïnvloedende factoren (omgevingsfactoren, eigen houding, …) van agressie. Wanneer we zicht krijgen op deze beïnvloedende factoren kunnen deze ook aangepakt worden; het preventieve luik met aandacht voor de nazorg. Tal van praktische tips en voorbeelden vanuit de praktijk worden hierbij aangereikt.
In een laatste deel gebruiken we het crisisontwikkelingsmodel. Dit model toont aan dat agressie opgebouwd is in verschillende fasen. Elke fase vereist een specifieke interventie. Hier worden praktische handvatten aangereikt hoe je je verbaal en non-verbaal kan opstellen in elke fase. Dit crisisontwikkelingsmodel is een praktische vertaling van ‘geweldloze communicatie’.
De workshop ‘bevrijdingstechnieken’ (code 008 of code 017) sluit aan op wat je op deze voormiddag zal bijleren.
Door wie?
Cottenie Jeroen
Karus VZW
Stafmedewerker cel kwaliteit, vormingsmedewerker
20 jaar gewerkt als psychiatrisch verpleegkundige op de crisisopnamedienst en momenteel reeds 10 jaar stafmedewerker. Vanuit de ervaring op het werkveld een vormingspakket uitgebouwd voor wat betreft visie agressie, crisisontwikkelings-model en bevrijding- en teamtechnieken. Intussen vorming voorzien voor 450 instellingen en een 800-tal trainers opgeleid.
Voor wie?
Elke hulpverlener die geconfronteerd wordt met agressie van kinderen en/of volwassenen.
.
Over wie?
Vanaf 3 jaar.
Praktisch
Informatiemap en koffiepauze inbegrepen
Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:
Ik schrijf me in