Aan de slag met Metaphon voor onderzoek en behandeling van kinderen met fonologische stoornissen

2019/161

Praktisch
Type activiteit: Studiedag
Wanneer 07/10/2019
Uur 09:30 tot 16:30
Waar Sig Gijzegem
Prijs € 102,00 - € 87,00 voor participanten
Info
Dit is een reductieprijs voor participanten. Vzw's uit de non-profit kunnen participant worden. In ruil voor een vast jaarlijks bedrag (608 euro in 2017) krijgen ze voordelen (o.a. reductie bij inschrijvingen). Meer info over participantschap vindt u bij OVER ONS
Doelgroep Professioneel
Info
Sig organiseert zowel vorming voor breed publiek (mensen met een beperking, partners, ouders, grootouders, enz.) als voor professionele hulpverleners. Het inhoudelijk niveau van de vorming is aangepast aan de doelgroep.
Uiterste inschrijvingsdatum 03/10/2019
Aantal uren vorming 6u

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

Afdrukbare fiche

Trefwoorden

Metaphon / fonologische stoornissen / onderzoek / therapie
 

Inhoud

Tijdens deze praktische studiedag stellen we de fonologische Metaphontherapie voor die je kan doen met de Metaphonbox of met zelf samengestelde minimale woordparen.

We  vertrekken vanuit een nauwkeurige analyse van de nog voorkomende fonologische vereenvoudigingsprocessen in de screening en het Processpecifiek Onderzoek van de Metaphonbox. We tonen aan hoe je ook uit andere fonologische en fonetische onderzoeken (AFPO, NAO, AO en SKO, het nieuwe SpraakKlankOnderzoek dat uitgegeven zal worden door Sig) een behandelingsplan voor Metaphontherapie kan opstellen.
 

We illustreren deze methode met filmpjes, casussen en te gebruiken materiaal. Er worden veel concrete materiaaltips gegeven. We oefenen daadwerkelijk met het opstellen van een behandelingsplan en de uitwerking ervan. Zo kan je na deze studiedag zelf aan de slag met Metaphon bij kinderen met fonologische stoornissen.
 

Na een schets van het theoretisch kader verduidelijken we voor welke fonologische stoornissen de methode van Hodson & Paden meer aangewezen is en illustreren deze methode kort. Ook de differentiële diagnose met spraakontwikkelingsdyspraxie en een mogelijke behandeling hiervan komen aan bod.
 

Door wie?

Ingrid Herreman
Centrum voor Ambulante Revalidatie ’t VLOT Beveren
Logopedist

Ingrid volgde o.a. de workshops Hodson & Paden uitgebreid, Metaphon, Prompt, SOD, Hanen en andere studiedagen in dit verband. Ze is mede-auteur van ‘Taalmaatjes: Ouderbegeleiding bij kleuters met spraak- en taalproblemen’ en van het ‘PDOD: Protocol Diagnostiek OntwikkelingsDysfasie’. Haar vorige Sig-studiedagen rond fonologie kenden zeer veel bijval.
 

Voor wie?

Voor logopedisten die kinderen met fonologische en fonetische spraakklankstoornissen onderzoeken en/of behandelen.
 

Over wie?

3 - 12 jaar
 

Praktisch

Informatiemap, broodjeslunch en koffiepauzes inbegrepen
 

Deel deze cursus op Facebook, Twitter of Google+:

De uiterste inschrijfdatum voor deze vorming is reeds verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.

 

Sig vzw - Pachthofstraat 1 - 9308 Gijzegem
tel. 053 38 28 18 - fax 053 38 28 19 - - Erkenningsnr. KMO 02140