Doe wat je leest PLUS

Begrijpen en uitvoeren van geschreven opdrachten voor kinderen/jongeren met autisme (ca. 10-14 j)
Auteur Hilde Cornelis en Ilse Van Beversluys
Prijs € 124,00
Extra 155 pagina's
ISBN 9789058731142
Categorie Autisme (ASS)
BESTELLEN
Delen op sociale media
Korte inhoud

Na het succes van 'Doe wat je leest'
Doe wat je leest PLUS (ca. 10-14 jaar)

Kinderen en jongeren worden dagelijks geconfronteerd met geschreven informatie, opdrachten of instructies. Denk maar aan schoolse opdrachten, instructieboekjes bij gezelschapsspelletjes, recepten, games, enz. Veel mensen met autisme hebben hier moeite mee. Dikwijls falen ze, niet alleen omwille van moeilijkheden met het begrijpen van de geschreven opdracht, maar ook omwille van problemen met de uitvoering ervan.

Mensen met autisme hebben hun eigen denkstijl: rechtlijnig en a-contextueel. Ze zien de dingen vaak als losse elementen zonder samenhang, terwijl het bij het lezen net belangrijk is om de verschillende onderdelen van de opdracht of tekst op een goede manier samen te brengen, zowel in betekenisverlening als in uitvoering. Ook verbeelding speelt een belangrijke rol bij het begrijpen en interpreteren van gesproken en geschreven taal. Kinderen en jongeren met autisme hebben vaak een beperkt voorstellingsvermogen. Ze begrijpen de instructies vaak niet of verkeerd, antwoorden ‘naast de kwestie’ of zien het verband tussen de tekst en de bijhorende plaatjes niet.

Hilde Cornelis en Ilse Van Beversluys maakten met "Doe wat je leest PLUS" een vervolg op "Doe wat je leest" uit 2012. Het pakket biedt een variatie aan opdrachten die uitgewerkt zijn vertrekkende vanuit de moeilijkheden die kinderen en jongeren met autisme ondervinden op het gebied van centrale coherentie, theory of mind en executieve functies. 

Doelgroep?
Doe wat je leest PLUS werd oorspronkelijk uitgewerkt voor kinderen en jongeren met autisme en een (rand)normale begaafdheid van ca. 10 tot 14 jaar. De vele oefeningen in het pakket zijn echter ook perfect bruikbaar bij andere kinderen en jongeren die moeite hebben met begrijpend lezen (bv. leerproblemen, ADHD, ontwikkelingsvertraging, taalproblemen).

>> Benieuwd om enkele opdrachten in te kijken? (preview)

 

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in deze verwante titel(s) van dezelfde auteurs:

 

 

 

BESTELLEN
Delen op sociale media
CONTACTEER ONS