Autisme en eetproblematiek: van ARFID tot anorexia

Thema
Autisme (ASS)
Type Studiedag
Code 164
Wanneer 13/12/2024
Uur 09:00u tot 16:15u
Waar Online
Prijs € 122,00 - € 105,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 15/11/2024
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming
Inschrijven
Extra info

Trefwoorden

Eetproblemen / autisme / ARFID / anorexia / begeleiding
 

Inhoud

Tijdens deze online studiedag krijg je informatie over eetstoornissen en voedingsstoornissen bij jeugdigen met autisme. Vanuit verschillende disciplines en perspectieven wordt dit onderwerp benaderd: de ervaringsdeskundige ouder, de behandelaar die de jeugdige in de behandelkamer spreekt of groepsbehandeling geeft tot en met de kinder- en jeugdpsychiater.

Aan bod komen zowel het autistisch denken, de sensorische informatieverwerking als de somatische factoren. Met behulp van het biopsychosociaal model wordt gekeken welke factoren meespelen in het ontstaan van deze problematiek en naar de functie ervan.

We bespreken wat je als behandelaar kunt doen wanneer je een cliënt met eetproblemen in je behandelkamer treft en welke behandelmethoden er zijn om met deze problematiek aan de slag te gaan. De voorwaarden voor individuele behandeling of groepstherapie worden besproken. We gaan ook in op hoe je de behandeling op maat kunt afstemmen op de cliënt en diens systeem. Ten slotte bekijken we hoe je ouders of het netwerk van de cliënt actief kunt betrekken bij de behandeling en waarom dit zo belangrijk is.
 

Door wie?

Dr. Wietske Ester (kinder- en jeugdpsychiater) en Frieda van der Loos-Boudesteijn (begeleider)
Team Sarr Expertisecentrum Autisme (Rotterdam) - Youz Kinder- en jeugdpsychiatrie

Marc Godschalk (systeemtherapeut) en Tilleke Meppelink (psycholoog) PsyQ

Rita Maris is ervaringsdeskundige ouder én schrijfster van de boeken ARFID te lijf!, Over leven met ARFID en Thijs lust geen ijs.
 

Voor wie?

Professionelen betrokken bij de eetbegeleiding en/of behandeling van kinderen en jongeren van 6 tot 23 jaar met autisme en een gemiddelde of hooggemiddelde begaafdheid
 

Over wie?

Kinderen en jongeren van 6 tot 23 jaar met autisme en een gemiddelde of hooggemiddelde begaafdheid
 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen.

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 - 11.00 uur
  • pauze
  • 11.15 - 12.15 uur
  • Middagpauze
  • 13.00 - 15.00 uur
  • pauze
  • 15.15 - 16.15 uur

Je volgt deze online studiedag via het platform Zoom. Je krijgt op 12/12 een e-mail met een link naar de online studiedag en wat praktische informatie. Kreeg je op 12/12 om 14 uur nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met ons via info@sig-net.be.

Bij online vormingen vragen we om te werken met één toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. Meerdere deelnemers per toestel is niet toegestaan.
 

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond autisme (ASS)? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Inschrijven
CONTACTEER ONS