Het topje van de rekenberg … Rekentaal en zoekstrategieën

Reken- en taalzwakke kinderen begeleiden bij het omgaan met rekentaal
Thema
Leerstoornis
Type Studiedag
Code 119
Wanneer 25/10/2024
Uur 09:00u tot 16:00u
Waar Online
Prijs € 122,00 - € 105,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 27/09/2024
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming
Inschrijven
Extra info

Niet te missen, want ...

  • "Bevlogen spreker die ontzettend taalvaardig en ervaringsdeskundig is. Zelfs al sta je zelf al even lang in de praktijk, nog steeds steek je iets op van haar publicaties, spellen en inzichten."
  • "Prima voor in een privépraktijk, enook als zorgleerkracht in een multiculturele school neem ik tips mee."
  • "In mijn dagelijks werken met kinderen met rekenstoornissen blijken toepassingen vaak een enorm struikelblok. Ik kreeg alvast heel wat handvaten om aan de slag te gaan met het voor hen vaak moeilijkste onderdeel van de rekenleerstof."
     

Trefwoorden

Wiskundetaal / rekenmoeilijkheden / oplossingsstrategieën
 

Inhoud

Rekenen is al een complexe vaardigheid op zich, maar op het ogenblik dat taal zich ermee gaat bemoeien, wordt het voor veel kinderen al snel een valkuil. Soms op het niveau van de terminologie zelf, soms op het niveau van de complexiteit van de procedure, soms op het niveau van onbegrepen context. En toch is het net in die oefeningen dat de rekensituaties uit de werkelijkheid geoefend worden.

Tijdens deze studiedag verkennen we na een inleidend en kaderend deel de volgende situaties:

  • Zuivere wiskundetaal
  • Eenvoudige vraagstukken
  • Specifieke zoekstrategieën (heuristieken)

Voor ieder van deze aspecten werken we eenzelfde rode draad uit: eerst de taal en de context begrijpen, dan visualiseren en tot slot mathematiseren. En omdat kinderen gelukkig zo divers zijn, bespreken we telkens meer dan één oplossingsweg. Op die manier reiken we tools aan om vanuit een volledig overzicht keuzes te kunnen maken in functie van de evolutie van het kind dat voor je zit.

 

Door wie?

Hilde Heuninck 
Logopedist
www.hildeheuninck.be

Al meer dan 35 jaar legt Hilde zich toe op het begeleiden van kinderen met ernstige rekenmoeilijkheden. Ze is auteur van verschillende praktijkboeken. In haar werk zoekt ze altijd naar strategieën, ondersteuningen en werkvormen die de kinderen inzicht bijbrengen en hen motiveren om dit inzicht in te oefenen.
 

Voor wie?

Voor logopedisten, zorgleerkrachten en taakleerkrachten (klasleerkrachten zullen veel, maar niet alle tips kunnen gebruiken)
 

Over wie?

6 tot 12 jaar
 

Praktisch

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen.

Uurregeling van de dag:

  • 9.00 - 10.15 uur
  • pauze
  • 10.30 - 12.00 uur
  • pauze
  • 13.00 - 14.15 uur
  • pauze
  • 14.30 - 16.00 uur

ZOOM
Je volgt deze online studiedag via het platform Zoom. Je krijgt ten laatste op 24/10 een e-mail met een link naar de online studiedag en wat praktische informatie. Kreeg je op 24/10 om 14 uur nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met ons info@sig-net.be.

Bij online vormingen vragen we om te werken met één toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. Meerdere deelnemers per toestel is niet toegestaan.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond leerstoornissen? Neem een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 
Delen via social media
Inschrijven
CONTACTEER ONS