Thema |
Autisme
|
Type | Webinar |
Code | 101 |
Wanneer |
18/03/2024 |
Uur |
19:30u tot 21:00u |
Waar | Online |
Prijs | € 38,00 - € 38,00 voor participanten |
Uiterste inschrijvingsdatum | 17/03/2024 |
Aantal uren vorming | 2,00u |
De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.
Inhoud
Zowel in onderzoek als in de publieke opinie, en stilaan ook in hulpverlening, maakt het neurodiversiteitsdenken opgang. Aanhangers van het neurodiversiteitsgedachtegoed zetten zich af tegen het traditionele begrip van onder meer autisme, ADHD, Tourette en dyslexie als stoornissen. Eerder dan individuele tekortkomingen systematisch te willen verhelpen of remediëren, bepleiten neurodiversiteitsaanhangers om verschil in ontwikkeling en in functioneren eerst en vooral te omarmen, om beleefde problemen te kaderen in een nadelige maatschappelijke context en om in te zetten op de emancipatie van neurodivergente minderheidsgroepen, zoals autistische mensen.
Deze paradigmawissel roept echter nieuwe en fundamentele vragen op voor het hulpverleningsveld: hoe ziet goede en rechtvaardige zorg eruit in dit tijdperk van neurodiversiteit?
Dit artikel van Signaal Digitaal gaat eerst in op de origine, uitgangspunten en claims van de neurodiversiteitsbeweging. Gert-Jan Vanaken (KU Leuven) legt nadruk op de breuk met het traditionele stoornismodel van autisme en de bijhorende benaderingen van autistische mensen in onderzoek en in klinische zorg. Daarna ruilt hij de enigszins ‘revolutionaire’ toon in voor een meer hervormingsgezinde, zoekende houding. Hierin beschrijft hij enkele belangrijke uitdagingen en kansen om het neurodiversiteitsdenken te vertalen naar concrete, klinische praktijken zoals diagnostiek, interventies en het inbedden van ervaringsdeskundigheid in de autismezorg. Benieuwd?
In dit artikel ligt de focus op autisme. Dit neemt absoluut niet weg dat het neurodiversiteitsdenken belangrijke waarde kan bieden voor andere condities die momenteel als ontwikkelingsstoornis worden beschouwd.
Tijdens dit webinar stelt de auteur de inhoud van dit artikel voor. Daarna is er mogelijkheid tot interactie en discussie over een aantal aspecten.
De opvolger van het papieren tijdschrift Signaal is een online variant en luistert naar de naam Signaal Digitaal. Het doel blijft relevante en significante kennis en informatie ter beschikking stellen van de professionele hulpverlener. Online artikels vormen de basis van Signaal Digitaal, maar ze worden ondersteund door digitale kanalen (o.a. webinar en online discussieforum). In plaats van artikels op papier te bundelen in een nummer, stelt Signaal Digitaal ze voortaan stuk voor stuk online voor. Informatie op maat dus, met een online kantje, zodat je kunt bijblijven in je vakgebied.
Artikels vormen de basis voor een interactief online gebeuren. De auteur stelt de inhoud van het artikel kort voor in een webinar. Onmiddellijk daarna is interactie (vraagstelling, discussie, netwerking) mogelijk over het voorgestelde thema. Wie inschrijft voor een Signaal Digitaal-Webinar krijgt het artikel vooraf in handen.
Nadat de auteur het artikel voorgesteld heeft, ben je vast helemaal klaar om de tekst tot in detail te lezen. Resultaat? Geen stapels ongelezen artikels of tijdschriften meer, waar je je ooit eens door moet worstelen. Want je bent als het ware al opgewarmd!
Kan je niet aanwezig zijn op het Signaal Digitaal Webinar? Geen nood, we nemen het op (weliswaar excl. de vraagstelling) en stellen het daarna, samen met het artikel in PDF, als publicatie ter beschikking in onze webshop.
We beseffen goed dat niet alle artikels zich tot webinars zullen lenen. Het ligt in onze intentie om later ook losse artikels aan te bieden.
ZOOM
Via het platform Zoom kan je het Signaal Digitaal Webinar volgen. Je krijgt ten laatste op 15/3 (voor 16 u) een e-mail met praktische info en registratielink. Heb je deze link niet gekregen, kijk zeker eens in je spambox. Toch geen e-mail te zien? Neem dan contact op met Geert Andries
Voor Sig-participanten
Zoals vooraf aangekondigd hebben Sig-participanten jaarlijks recht op 2 gratis deelnames aan Signaal Digitaal Webinars, ter waarde van 2x 38 euro. Wil je hiervan gebruikmaken, schrijf je dan in via een mailtje naar vanessa.de.grauwe@sig-net.be. We zorgen dan voor uw gratis inschrijving. Op die manier genereert het systeem niet automatisch een factuur. Wij houden bij per participant hoeveel gratis deelnames aan Signaal Digitaal Webinars plaatsvinden. Dank voor je medewerking!
De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.