Ondersteunend tekenen bij kinderen en jongeren met TOS (en zonder)

Thema
Spraak en taal
Type Workshop
Code 060
Wanneer 02/05/2024
10/06/2024
Uur 09:00u tot 12:00u
Waar Online
Prijs € 293,00 - € 234,00 voor participanten
Uiterste inschrijvingsdatum 30/04/2024
Aantal uren vorming 6,00u
Professionele vorming

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

Extra info

Niet te missen, want ...

  • "Onmiddellijk inzetbaar bij een brede doelgroep, zowel theoretisch als praktisch. Pien is heel enthousiast en neemt je mee in dat enthousiasme. Heel fijn hoe ze vooropstelt om de workshop zoveel mogelijk op maat van de deelnemers te maken." 
  • "Top! Heel interactief, veel voorbeelden."
  • "Ondersteunend tekenen is heel ruim inzetbaar en er werd ook telkens uitgelegd hoe het voor verschillende settings passend gemaakt kan worden.
     

Trefwoorden

Tool / ondersteunend tekenen / kinderen en jongeren met TOS (en zonder)
 

Inhoud

“Mondelinge taal verdwijnt en/of verwart, zodra het is uitgesproken” (quote boek “Elk woord telt”). Leerlingen met TOS leveren elke dag topsport, vanaf het moment dat ze opstaan tot ze naar bed gaan. Taal is overal.

                                                        

Deel 1: Leer anders te kijken naar tekeningetjes bij taal, ervaar de noodzaak van ondersteunend tekenen bij leerlingen met TOS (en zonder), kom makkelijker los van eventuele stemmetjes “maar ik kan niet (goed) tekenen”. Neem een blanco tekenblok en een zwarte of donkerblauwe pen (je hebt geen potlood of gom nodig).

We gaan aan de slag met concrete begrippen/werkwoorden, basisemoties, de in-verwerking-en uitkant bij TOS. In groepjes ga je aan de slag met een situatieopdracht vanuit jullie input. Je kunt direct de volgende werkdag aan de slag met ondersteunend tekenen waar nodig.

Deel 2: verdiepen op de basis. Hoe ging het? We frissen kort op en gaan verder met ondersteunend tekenen en meer abstracte taal. Denk ook aan TOS-kenmerken, het volle hoofd, een casus, of … De van te voren ingebrachte wensen zijn essentieel voor deze op maat gemaakte online workshops. Met ondersteunend tekenen helpen we elkaar de wereld een stukje mooier en makkelijker te maken.
 

Door wie?

Pien van der Most

Tekenen bij TOS specialist

Wereldmissie: “Alle kinderen en jongeren met TOS (en zonder) worden middels ondersteunend tekenen gehoord, gezien en begrepen.” Ondersteunend tekenen helpt leerlingen met TOS (en zonder) bij taal, emoties en in communicatie in deze snelle en talige maatschappij. 14 jaar logopedist geweest in het cluster 2 onderwijs, 4 jaar Ambulant Begeleider in het Passend Onderwijs en sinds dec 18 ZZP-er in ondersteunend tekenen bij TOS (en zonder).

www.tekenenbijtos.nl
 

Voor wie?

Logopedisten
 

Over wie?

Kinderen en jongeren met TOS (en zonder)
 

Praktisch

Deel 1 en 2: 9.00 - 12.00 uur

Documentatie en hosting door Sig-medewerker inbegrepen.

Je volgt deze online workshop via het platform Zoom. Je krijgt op 1/05 een e-mail met een link naar de online workshop. Kreeg je op 1/05 om 14 uur nog geen link via e-mail? Neem dan contact op met ons via info@sig-net.be.

Bij online vormingen vragen we om te werken met één toestel (laptop, tablet, smartphone) per deelnemer. Meerdere deelnemers per toestel is niet toegestaan.

Op zoek naar meer achtergrondinformatie rond spraak en taal? Neem gerust een kijkje in de catalogus van de Sig-bib. Spring gerust binnen tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9 tot 12 uur, behalve op woensdag). Uitlenen is gratis.

 

 
Delen via social media

De uiterste inschrijfdatum voor deze activiteit is verstreken.

CONTACTEER ONS